• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Посланик Исаков връчи ордени и грамоти на ветерани от Великата отечествена война и партизанското движение

Посланик Исаков връчи ордени и грамоти на ветерани от Великата отечествена война и партизанското движение

/КРОСС/ В навечерието на 70-годишнината от края на Втората световна война руският посланик у нас Юрий Исаков връчи на ветераните от Великата отечествена война и партизанското движение у нас юбилейни ордени и почетни грамоти от името на президента на Руската федерация Владимир Путин.

Сред наградените е 100-годишната Антонина Викторовна, както и Анжел Вагенщайн, ръководителят на Организацията на българските евреи „Шалом" Максим Бенвенисти, председателката на форума „Русия-България" Светлана Шаренкова и Станка Шопова.

Те получиха награди за обективната си оценка и за противодействие на опитите за фалшифициране на световната история от времето на Втората световна война.

Военното аташе на Русия у нас - полк. Виктор Авдеев, връчи част от високите воински отличия от името на руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

„В редица страни в Европа и света се наблюдава отслабването на имунизацията срещу нацизма, а също едно лекомислено отношение спрямо опасността от плъзването към конфронтация", заяви посланик Юрий Исаков.

„Направеното от Нюрнбергския трибунал - имунизирането срещу възраждането на нацизма, чудовищната му роля в разпалването на Втората световна война и унищожението на милиони хора от най-различни националности, очевидно започва да отслабва. Позволяват се редица опити за фалшифициране на историята, неонацистки маршове, поставяне на палачите и техните жертви на една плоскост. Именно в това виждаме опит за възраждане на нацизма или най-малкото, за снизходително отношение към такива опити - вместо на тези опити да бъде даден истински отбой. Светът след войната стана многократно по-безопасен. Огромна е ролята на Червената армия, на многонационалното население на СССР, което изнесе на плещите си най-голямата тежест в тази война, загубвайки 27 милиона човешки живота за победата. Ние обаче не делим тази победа на своя или чужда, ние почитаме, помним и оценяваме приноса на нашите съюзници за победата, на всички онези, коитовоюваха срещу фашизма", посочва посланик Исаков в интервю за БГНЕС.

В същото време констатираве стремеж да се забравят уроците от Втората световна война, отбелязва той: „След нея Европа процъфтява вече 70 години, навярно това е най-продължителният период в нейната историята без големи войни. Сигурно няма да сгреша, ако кажа, че това е уникален период в европейската история. Един от уроците от Втората световна война стана разбирането и осмислянето, че такава трагедия не трябва да се повтаря. И това е може би главният урок. Такива чудовищни жертви просто са недопустими. Осъзнаването на това доведе до необходимостта от създаването на ООН, в основата на която стои стремежът възникващите световни проблеми да бъдат решавани с колективни усилия. А сега ние виждаме недооценяването на един императив - политическото решение на всички натрупващи се проблеми, едно много лекомислено отношение към опасността от плъзването на Европа и света към конфронтация. Струва ми се,че това е забравяне на уроците от Втората световна война".

В разговора е засегнат и въпросът за паметника на Съветската армия в София. „Това е паметник не на тоталитаризма и на някакъв режим, това е паметник на съветския войник-освободител, благодарение на който бе създадена Европа в днешния й вид - процъфтяваща, демократична, свободна, подчерта Юрий Исаков.

Алтернатива на тази перспектива щеще да бъде поробването на редица народи, далеч не само на руския, а на славянски и други, и превръщането им в „строителен материал" за един дяволски, безчовечен, социален, икономически, политически и геополитически експеримент. „Убеден съм, че преместването на паметника би било голяма и сериозна грешка, но не искам дори да разсъждавам на тази тема. Паметникът е намерил своето място, повечето софиянци се произнесоха по въпроса, включително и наскоро - преди около половин година имаше допитвания, които показаха, че сериозно мнозинство от жителите на града се застъпват за съхранението на паметника. Това наистина е грижовно отношение към историческата памет. Искам да кажа голямо „Благодаря!" на софиянци и на мнозинството българи, които грижливо с топлина се отнасят към паметниците на Втората световна война, към паметта за подвига на съветския войник, към паметта и на българския войник, който рамо до рамо се е сражавал с руските, съветски воински подразделения. В много градове виждаме колко грижливо се отнасят хората към тези паметници и почитат паметта на съветските войници. Зная, че за поддържането на паметниците понякога се дават и последните стотинки, последният лев".
В заключение руският посланик пожелава на всички българи „мирно небе и благополучие".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.