• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Кеворк Кеворкян: Самочувствието на един врабец. Провал и на прощаване

Кеворк Кеворкян: Самочувствието на един врабец. Провал и на прощаване

/КРОСС/Сякаш за този човек е измислена фразата „Иска да се рее като орел, а има крила на врабец".

***

Нашият Врабец се провали и в прощалното си интервю. За близо 40 минути нито веднъж не каза и половин дума за Народа, за Българина. Що за напаст е това? И с какво Българинът я е заслужил?
***
Отново стана ясно, че Врабецът живее в измислен свят, в който вижда себе си по един напълно деформиран начин. Самохвалството е най-ярката му черта. Той не пропуска нито един повод, дори най-баналния, за да разпери крилцата си. Например, похвали се, че това било първото интервю от президентската библиотека, която основал - без дори да се сеща, колко читалища и библиотеки са в разруха. Врабецът няма никакви задръжки, когато трябва да представи треската като греда. 
***
Той не искал България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес, когато съдбата й зависи от чужди сили. Хитрува като всяка дребна птица: рее се към Берлинския конгрес, но услужливо мълчи за Ялта, понеже трябва да каже нещо за бакалските сметки на Рузвелт и Чърчил. 
***
Говори като уличник-протестър и не се колебае да интригантства: Попова била част от статуквото, сякаш той е част от Космоса. Обаче самопредложилият се за служебен премиер Герджиков бил самата прелест.
***
Врабецът не си мълчал, когато се извършват безобразия в държавата. Не стана ясно, какво има предвид - като се изключи случаят със съдия Марковска, когато хукна да обслужи една нота от Брюксел. Но и досега свенливо мълчи за ортака си Прокопиев, когото защитаваше като опълченец на Шипка и наричаше добър човек, направо възрожденец и половина.
***
Врабецът не пропусна да даде съвети и на новия президент Радев. Радев, запуши си ушите. 
А Цецка била „Хуманист от най-висока класа" - какво означава това, драги Врабчо?
***
Той изглежда и досега не схваща услугата, която Опекунът Бойко му направи - и му спести позорното поражение срещу Радев. Същият Бойко, който беше казал: „Когото и да бяхме посочили, щеше да бъде избран за президент". А сега, пет години по-късно, стана ясно, че който и да се беше изправил срещу Врабеца на последните избори, щеше да бъде избран.
***
Врабецът бил първият държавен глава, който отказал властта. Опекунът му ще преглътне ли и тази лъжа? Нямало „противопоставяне" между тях - ами министрите на ортака му Прокопиев, подкарани към съда?
***
Врабецът не бил допуснал големи стратегически грешки. Милият Стратег. Бил близък приятел с Обама - тръгвали си заедно. Къде, бре? Врабецът му казвал: „Вие можете да разчитате на мен, знаете, че съм убеден демократ. Готов съм да отида на барикадата!"
Драматично и красиво: Врабец на Барикадата! Интересно, какво ще прави там - може би ще бъде кашавар някакъв, край казана с храната?
***
Врабецът гледал „Напред и нагоре - щял да бъде ментор, преподавател, писател".
Пазете се, Врабецът идва! - като ваш ментор! Пастирът на стадото говеда, сега ще му и менторосва.
***
Питаха Врабеца за служебното правителство - вместо да го питат за служебното му, равнодушно отношение към Народа. И пак, и пак му спестиха най-важният въпрос: „Какво мисли за Народа?" Щеше да отговори, колкото ще ни обърне внимание едно бостанско плашило.
*** 
Докато Врабецът се хвалеше, под него стоеше надписът: „Накъде отиваме?" Това изобщо не стана ясно - а и не може да ни го каже тъкмо един Врабец.
***
Питаха го, какво иска да открие за себе си след 20 години в учебниците. Ето какво искал: „Той държа здраво посоката на демократичното и европейското развитие на България".
Пак нищо за Народеца. 
***
БНТ излъчи един необичаен концерт, озаглавен „На президента с любов - 20 години по-късно". Посветен бе на Петър Стоянов - „Един от най-интелигентните президенти", както го нарекоха.
Хайде, бързо плонж и пред Врабеца, който се имаше за Орел.
***

Коментарът е публикуван на страницата на Кеворк Кеворкян във „Фейсбук".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Браво Кево. Както винаги си го написал с онази дълбока нотка на презрение и същевременно с доза присмех. Врабеца наистина излезе най-жалкото подобие на политик от последните 25 г. Врабецът-слуга на "ценностите".

18.01.2017 11:16:59

Мао

Подлецът Митко , вечният измекяр на прехода , обикновенния доносник и предател да ми се прави на моралист ми идва в повече , ПОДЛЕЦ като МОЛЕЦ си ти Митко , ПОДЛЕЦ и ще си отидеш от този свят ....

17.01.2017 20:19:33

МОРАЛИСТ

Тоя мръсен доносник, кога ще престане да трови със своите просташки статии медиите. Докато се дава думата на тези бацили, в БЪЛГАРИЯ няма да има морал и правосъдие!!!

17.01.2017 17:39:07

ъ

Та слонът се беше пошегувал...................

17.01.2017 15:35:14

коци

Нали се сещате за оня виц за врабеца и слона ??

17.01.2017 15:32:00

Анонимен

Аман от злобни ченгета! Плюе ли плюе и много вони на мурша. Коритаров ти се един хилав червей за Врабеца, ще остане гладен.

17.01.2017 13:08:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.