• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Провежда се подписка за връщане на старото име на връх Шипка

Провежда се подписка за връщане на старото име на връх Шипка

/КРОСС/ И по време на боевете през 1877-а година, а дори и преди това във всички карти на руското командване, на австрийския генщаб и в съзнанието на българите този връх Шипка е връх Свети Никола. На 26-и август 1934-та година цар Борис Трети и Кимон Георгиев откриват паметника на връх Свети Никола. Това каза пред БНР юристът Стефан Саранеделчев.
Преди години съдията от Стара Загора постави въпроса за възстановяването на някогашното име на връх Шипка - Свети Никола. Върхът е преименуван през декември 1951-ва година от комунистическата власт на връх Столетов. Името "Шипка" носи от 1977-а година. Истинският връх Шипка е съседен на бившия Свети Никола и в момента имаме два върха с едно име.
През 1942-ра година правителството на Богдан Филов малко прави масово преименуване на върхове с турски наименования. Тогава и връх Бузлуджа е преименуван на връх Хаджи Димитър, сподели юристът. Въпреки това заради Бузлуджанския конгрес автентичното име остава в народния говор.
Стефан Саранеделчев оцени като добра идея предложението паметникът на връх Бузлуджа да се превърне в европейски паметник на тоталитарното изкуство.
В момента се провежда масова подписка в цялата страна за връщане на името на връх Свети Никола, каза Саранеделчев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Защо толкова на дребно, едно по едно име. Направете предложения за повече обекти. Да се създаде художествен съвет не само за географски наименования, но и за позорящи българщината турски фамилни имена като Узунов, Урумов, Марангозов, и т.п.

03.03.2015 22:44:49

Анонимен

Нима Вазов се е заблудил?!

03.03.2015 20:02:55

Анонимен

И какво... О, Свети Никола, три деня младите дружини как прохода бранят...

03.03.2015 15:26:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.