• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Патриарх Неофит откри конференция за фундаментализма в Благоевград

Патриарх Неофит откри конференция за фундаментализма в Благоевград

/КРОСС/ "Като реакция спрямо социалните проблеми и духовната деградация в днешното общество се появяват хора и цели организации, които под маската на връщане към исконната здрава традиция и на възраждане на традиционни ценности и морал се стремят да наложат на всяка цена и с всички средства радикални течения и псевдорелигиозни учения и така да погубят мнозина."
Това каза Негово Светейшество пред участниците в междуправославна среща, която се провежда в Благоевград, на тема „Фундаментализмът - вярност към традицията или модернизъм?"
Светейшият Български патриарх Неофит благослови лично, от свое име и от името на Св. Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия, участниците в форума, който се провежда от 22 до 25 септември т.г., чийто домакин тази година е Неврокопска епархия на БПЦ.

В своето приветствие към домакините и участниците във форума той каза: „Най-сърдечно ви поздравявамe от наше име и от името на Св. Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия с откриването на ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове на тема „Фундаментализмът - вярност към традицията или модернизъм?", чийто домакин тази година е Неврокопска епархия на БПЦ и по-точно гр. Благоевград, от 22 до 25 септември т.г. Приветстваме усилията на всички ви, чрез организирането на подобни научни и пастирски форуми да посочвате и анализирате онези изопачени и пагубни учения, които отклоняват хората от истината и от пътя на спасението и погубват душите им, като припомняте, кое е „словото на живия Бог, Който пребъдва довеки" (1 Петр. 1:23) и коя е Църквата, която ни води към спасение.

Бог ни е дал да живеем във време, когато не само с бързи темпове се изменя външният облик на света около нас, но се променя и самият човек, изместват се основите на неговия светоглед. Разрушава се онази система от ценности, която е крепила обществото ни в течение на векове и е представлявала непогрешим ориентир в живота на хората. Здравата основа на традиционното разбиране за „добро" и „зло", „справедливо" и „несправедливо", „редно" и „нередно", „добродетел" и „грях" се разклаща под напора на всевъзможни модерни либерални идеи. А в такава обстановка на ценностна дезориентация, особено в периоди на социална и политическа нестабилност се появяват нови и твърде сериозни заплахи за хората. Като реакция спрямо социалните проблеми и духовната деградация в днешното общество се появяват хора и цели организации, които под маската на връщане към исконната здрава традиция и на възраждане на традиционни ценности и морал се стремят да наложат на всяка цена и с всички средства радикални течения и псевдорелигиозни учения и така да погубят мнозина.
По думите на Самия Спасител и на светите апостоли светът върви не към укрепяване във вярата, а към обезверяване (Лука 18:8), не към приемане на истината, а към все по-голямо отстъпление от нея (2 Сол. 2:3-12). Затова и светият апостол Павел ни призовава: „И тъй, братя, стойте и дръжте преданията, които научихте било чрез наше слово, било чрез наше послание" (2 Сол. 2:15), като заръчва на всеки от нас: „Пази онова, що ти е предадено, и се отвръщай от скверното празнодумство и от възраженията на лъжовната наука" (1 Тим. 6:20).
Твърдо и непоклатимо трябва да стоим във вярата, която ни е оставил Господ Иисус Христос и са ни предали Неговите апостоли и светите отци на Църквата, да не се отклоняваме нито надясно, нито наляво и да не се боим от нищо, защото на онези, които пазят заповедите, Господ обещава: „Аз съм с вас през всички дни до свършека на света" (Мат. 28:20).
Приемете нашия първосветителски благослов за успешна работа на вашата среща. Благопожелаваме на всеки от вас, скъпи участници, просвещение „чрез Духа Светаго" (1 Кор. 12:3), така че с благодатната подкрепа на Пресветата Троица всекиму да бъде дадено във взаимна любов и единомислие „да се прояви у него Духът за обща полза" (1 Кор. 12:7) и за слава на божествения наш Наставник и Учител Господ Иисус Христос."
В Благоевград пристигнаха над сто духовни лица и специалисти по превенция от религиозни секти от всички православни страни, които ще изнесат доклади и ще се включат в дискусията по тазгодишната тема за фундаментализма.
Тези междуправославни срещи се провеждат ежегодно в различни страни. България, и по-специално Неврокопска епархия, е домакин за трети път, а един от основателите на Мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове е приснопаметният Неврокопски митрополит Натанаил.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.