• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Общинските съветници от ПГ 5: Ще предприемем всички законови действия, за да се случи местен референдум в столицата

Общинските съветници от ПГ 5: Ще предприемем всички законови действия, за да се случи местен референдум в столицата

/КРОСС/ Ще предприемем всички законови действия – жалба в съда, както и всички последващи стъпки във връзка с изграждането на инсталация за изгаряне на RDF отпадъци. Това казаха днес общинските съветници от Политическа група 5 (ПГ5) на брифинг, организиран в БТА.

От Пг 5 настояват въпросът свързан с инсталацията да бъде подложен на обществено допитване и да има широка информационна кампания, в която да бъдат представени на обществото всички аргументи и алтернативни решения за изграждането на такава инсталация. Референдумът дори да изглежда популистки и отчаян ход е единственият важен и сериозен инструмент, който ни е оставен, за да поставим на широка обществена дискусия проблема с изгарянето на отпадъците. Бутафорно се твърди, че общественото обсъждане е приключило и всички аргументи са представени, а в действителност граждански, обществен и политически консенсус няма, казаха от ПГ 5. Смятаме, че по темите, свързани с финансирането и с технологичното оползотворяване на твърдия отпадък, както и по темите свързани с логистиката, има далеч по интелигентни решения, които не са използвани и представени на гражданите, каза Иван Велков.

Според Симеон Славчев, цялостната концепция по управлението на отпадъците в София е тотално сбъркана. Кметът на София г-жа Фандъкова каза, че поема лично отговорността за изграждането на инсталацията. Не е ясно обаче дали след една година г-жа Фандъкова ще е кмет. Решенията се взимат тук и сега, така че за каква лична отговорност говорим, допълни Славчев.

Според Светльо Витков докладът за местния референдум няма да мине на редовното заседания на Столичния общински съвет (СОС) този четвъртък, но е категоричен, че заедно с колегите ще продължават да настояват за инициирането на такъв.

Референдум в София никога няма да има, защото според мнозинството в СОС нищо, което касае бюджета на София не може да бъде поставяно под въпрос. Въздухът в София е невралгична тема и изграждането на инсталация трябва да бъде решена с гласовете на столичани, каза Венци Мицов.

От ПГ 5 припомниха, че доклада за иницииране на местен референдум е внесен с подписите на 15 общински съветника от целия политически спектър. Нещо, което до сега не се е случвало в СОС.

На брифинга беше отбелязано, че ПГ 5 внася в СОС промяна в наредбата за формирането на бюджета, като предложението им е да участват и общинските съветници при формирането и разработването на бюджета. Те искат всички важни и ключови решения да се вземат не с обикновено, а с квалифицирано мнозинство. Като пример дадоха гласуване с квалифицирано мнозинство за използването на суми, които са по-високи от един процент от целия бюджет.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.