• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

ЦИК: Всички изборни секции са отворени

ЦИК: Всички изборни секции са отворени

/КРОСС/ "Изборният ден започна нормално, спокойно, данни към момента няма дори за активността няма и няма как да имаме, часът е 8,30. От 3000 секции, в които имаше машинно гласуване, имаше две, в които имаше проблем - едната беше в Добрич, проблемът е отстранен, не са могли да включат машината в секционната избирателна комисия. Вторият проблем е в Перник. Техникът е на място и се работи по отстраняване на проблема", каза пред БНР говорителят и член на Централната избирателна комисия Таня Цанева.

Пред всяко помещение за гласуване са разположени указателни табла с номерата на партиите, коалициите, независимите кандидати в бюлетината, както и подредбата на кандидатските листи. В хартиената бюлетина се гласува със син химикал и със знак хикс или ве, който се поставя в квадратчето пред името на партията, коалицията или независимия кандидат. Ако се гласува предпочитание за кандидат от партийна листа, т.нар. "преференция" се поставя и втори знак в кръгчето с трицифрените номера. От ЦИК съветват избирателите:

"Не трябва да е забравил личната си карта, за да може да гласува, трябва да знае, че СИК не трябва на глас да произнася неговите данни от личната карта и да следи първи и втори печат, защото не малък брой от невалидни бюлетини имаме и поради тази причина" - каза говорителят на комисията Таня Цанева.

"Когато вече сте гласували, сгъната ви е бюлетината по начин, по който ще ви окажат в СИК, излизайки от стаята за гласуване, преди да пуснете бюлетината, да бъде поставен втори печат, защото ако този втори печат няма, за съжаление вашият глас ще бъде невалиден".

В три хиляди от секциите в страната има машини за гласуване. Избирателят сам ще решава дали ще гласува с хартиена бюлетина или с електронна, която е на две страници и с възможност за поправка преди финала на гласуването. Вотът се отбелязва с пръст върху екрана. Финалът е разпечатването на разписка от машината, която се сгъва на две и се пуска в непрозрачна кутия.

Над 2500 са регистрираните наблюдатели от неправителствени организации, които ще следят за честността на изборите. Жалби и сигнали за нарушения се подават в РИК, в ЦИК или до МВР и прокуратурата. Телефоните за връзка с институциите са вписани в информационните табла пред секциите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.