• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Въздухът в хола може да е двойно по-замърсен от този на улицата

Въздухът в хола може да е двойно по-замърсен от този на улицата

/КРОСС/ Прекарваме между 85 и 90% от времето си в затворено помещение, което прави въздуха, който дишаме в тях изключително важен. Лошата новина е, че той може да бъде два пъти по-мръсен от този навън.

Може би звучи изненадващо, но някои от най-вредните замърсители на въздуха често присъстват в по-голяма концентрация в затворени пространства, отколкото навън.

Това означава, че въздухът в повечето градове с много трафик може да е по-чист от въздуха в хола Ви.

А сериозността на проблема се крие в това, че европейските граждани прекарват между 85 и 90% от времето си в затворено пространство – у дома, в училище, на работа и дори когато се забавляват.

Риск за възрастни и деца

Цигарите не са единственият източник на замърсяване на въздуха в затворено помещение: по-голямата част от външните замърсители влизат и в домовете ни, а освен това готвенето, употребата на свещи и тамян, почистващи препарати, строителните материали, мебелите, домашният текстил, както и компютрите, също могат да отделят вредни химикали.

Плесента и праховите акари влошават качеството на въздуха, а и допринасят за наличието на бактерии и вируси.

Поради тези фактори въздухът в закрити помещения може да бъде до два пъти позамърсен от външния, според Съвместния изследователски център на ЕС (JRC).

Според Европейската агенция по околна среда, лошото качество на въздуха в закрити помещения може да бъде особено вредно за уязвимите групи като деца, възрастни хора или такива със сърдечно-съдови и хронични респираторни заболявания като астмата.

Данните на JRC показват, че близо 20% от случаите на астма и алергични заболявания са причинени от вътрешни условия.

Според данни, публикувани от Европейската фондация на белите дробове (ELF), замърсяването на въздуха в затворени помещения е осмият най-важен рисков фактор за развитието на болести, със смъртност от 1,5 до 2 милиона души в световен мащаб. 

Как да подобрим качеството на въздуха у дома?

За подобряване на качеството на въздуха в помещението, ELF препоръчва почесто проветряване, отоплителни решения, които не влошават качеството на въздуха, подмяна на нагревателите на дърва и използването на пречистватели за въздух.

Последното може да бъде полезно както през зимата, така и през лятото, тъй като вентилацията може да бъде проблематична както в средата на алергичния, така и в отоплителния сезон.

Не е лесно да намерим времето през деня, когато концентрацията на прах, замърсители от отопление и автомобилни изпарения е достатъчно ниска, за да може вентилацията чрез отваряне на прозорци, да подобри наистина качеството на въздуха в дома.

В допълнение, през зимата прекомерната вентилация може да доведе до значителни загуби на енергия, които трябва да бъдат компенсирани чрез прегряване - което в крайна сметка означава още по-мръсен въздух. 

Как по-лесно да избягаме от настинките?

„Ако след тазгодишните топлинни вълни, решим да си купим нов климатик или да заместим стар, който харчи твърде много енергия, е добра идея да изберем модел, който заедно с това да подобри и качеството на въздуха.“ - препоръчват от LG.

Полезно допълнение към климатика, например, са антибактериалните филтри, които премахват не само патогени, но също и полени, и прахови частици.

Избирайки климатик снабден с плазмен йонизатор си помагаме да останем здрави, тъй като йоните, излъчвани от устройството, се свързват с вредните частици, като по този начин стерилизират въздуха и повърхностите в помещението, като в същото време премахват миризмите.

„Тези функции правят живота по-лесен за тези, които страдат от алергии през лятото и запазва качеството на въздуха високо през зимата, сезонът на настинките.” – казват експертите на LG.

В допълнение, инверторните компресорни агрегати позволяват енергоефективна работа и в сравнение с конвенционалното решение охлаждат въздуха по-бързо в жегата, а в по-студените дни загряват помещенията по-бързо, без да замърсяват въздуха.

Най-модерният моносплит - тоест външно и вътрешно тяло - може да се използва за отопление при температури около нулата, но може да издържи и при по-силен студ - до -25°C. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Здравейте накрая в сериала хит Италианската булка Освалдо братовчетьт на Педро загива в катастрофа

14.11.2019 07:08:23

Анонимен

Здравейте препорьчвам ви сериала хит Италианската булка всеки следобед без сьботите и неделите от 13 до 13 55 14 часа по Бтв Лейди

14.11.2019 07:00:09

Анонимен

Здравейте сериала хит Италианската булка има 176 епизода но в Бьлгария сериала хит Италианската булка има 172 епизода

14.11.2019 06:58:57

Анонимен

Здравейте препорьчвам ви сериала хит Италианската булка изльчен по Бтв и по Бтв Лейди

14.11.2019 06:58:22

Анонимен

Здравейте сериала хит Кой Кой е завьршва с свадбата на Леонардо и на голямата му любов Палома И на Педро Перико и на голямата му любов Фернанда И другите герой от сериала хит Кой Кой е

14.11.2019 06:57:01

Анонимен

Здравейте големите злодей в сериала хит Кой Кой е са Злодеят Чамой бащата на двамата братя близнаци Педро Перико и Леонардо и на сестра им Йесения Злодеят Игнасио Злата му майка Фабиола Злодеят Хустино Дон Пепе бащата на Палома и на брат и Еухенио

14.11.2019 06:55:31

Анонимен

Здравейте в сериала хит Кой Кой е голямата любов на Леонардо е Палома А Голямата любов на Педро Перико е Фернанда

14.11.2019 06:52:37

Анонимен

Здравейте препорьчвам ви сериала хит Кой Кой е всяка вечер без сьботите и неделите от 21 до 21 55 22 часа И всяка сутрин без сьботите и неделите от 10 до 10 55 11 часа по Бтв Лейди Сериала хит Кой Кой е има 120 епизода

14.11.2019 06:49:13

Анонимен

Естествено някой може да развали въздуха, ако се изпърди в затворено помещение. Но с йонизаторите трябва да се внимава, изтарят белия дроб.

14.11.2019 00:18:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.