• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Разработиха изкуствен нос, който ще търси наркотици и ще оценява вино

Разработиха изкуствен нос, който ще търси наркотици и ще оценява вино

/КРОСС/ Учени от Датския технически университет са разработили прототип на уред, който може да замени кучетата, обучени да търсят наркотици и взривни вещества, предава Technews. В съобщение на университета се казва, че „изкуственият нос" може освен това и да определя качеството на хранителни продукти като риба, сирене или вино по тяхната миризма.

Разработката на датчаните е базирана на принципите на колориметрията. Апаратът анализира състава на въздуха в затворено пространство, след което показва резултата във вид на цветова матрица, измененията в която се отчитат на всеки 15 секунди. Според промените в цвета в елементите на матрицата, компютърна програма определя дали във въздуха са налични молекулите на едно или друго вещество.

Учените твърдят, че са успели да получат добри резултати не само в изучаването на състава на въздуха в неголеми пространства като куфари или чанти, но и на този в стандартните морски контейнери, в които може да има контрабандни стоки или материали. Авторите на разработката отбелязват, че апаратът работи с проби от въздуха в дадено пространство, подобно на носа на куче. При това за извършване на анализ чрез газовите хроматографи и мас-спектрометрите, които обикновено се използват по летищата, са необходими съвсем малки количества от веществото. Именно поради тази причина служителите по сигурноста и митничарите прокарват по багажа и дрехите на подозрителните пътници специален тампон.

Разработчиците се надяват тяхното устройство да стане популярно и да започне да се продава успешно през следващите няколко години, затова за целта вече са създали малка фирма.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.