• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Патриарх Неофит оглави и богослужението за Второ Възкресение

Патриарх Неофит оглави и богослужението за Второ Възкресение

/КРОСС/ Празнично богослужение бе отслужено в митрополитския храм "Св. Неделя". То започна с посрещането на Негово Светейшество български патриарх и Софийски митрополит Неофит, който благослови присъстващите.

Десетки се събраха в митрополитския храм "Св. Неделя" за тържествената литургия, която е известна като Второ Възкресение.

Литургията има характер на празнична, пасхална вечерня, тъй като светата литургия вече е отслужена в полунощ. Литургията е известна като Второ Възкресение, защото евангелският текст, който съобщава благата вест за Възкресението на Христос прозвучава за втори път.

„Като ученици и следовници Христови сме призвани да бъдем съучастници в тази Божия победа, всякога да имаме пред очи Възкръсналия от мъртвите Господ и на Него, според силите си, да се стремим - в слово и дело - да подражаваме във всичко, защото Той е залогът и за нашето спасение, наш вечен Учител, Наставник и Небесен Господар, Който със Своята самовластна победа над смъртта "разруши преградата", която ни отделяше от небесата (Еф. 2:14)", се посочва в Патриаршеското и синодално пасхално послание, прочетено от патриарх Неофит на богослужението.

Великденското послание от Светия синод завършва с поздрав с Христовото Възкресение към всички верни чеда на Православната ни църква, в Родината и далеч от нея, и благопожелание светлината на Възкресението и радостта от Божията победа никога да не угасват в нашите сърца.

Както и снощи в храм-паметника „Св. Александър Невски", така и сега в "Св. Неделя" службата премина при строги мерки за сигурност.

На днешната дата целият християнски свят почита Възкресение Христово, тъй като тази година Великден съвпадна в православния и католическия календар.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.