• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

За пръв път от 23 години ръстът на износа изпреварва ръста на вноса

За пръв път от 23 години ръстът на износа изпреварва ръста на вноса

/КРОСС/ Повече от девет месеца осигуряваме макроикономическа и финансова стабилност, като оптимизираме правителствените разходи и поддържаме балансирани бюджети. По този начин за пръв път тази година създаваме възможност за програмен бюджет, в който различни проекти могат да бъдат финансирани на конкурентна основа. Дадохме възможност на общините да се състезават за средствата от националния бюджет - с тези думи зам.-министър Красин Димитров започна представянето на икономическата политика на правителството, основана на растеж на експорта, на 48-та извънредна среща на Борда на директорите на Бизнес съвета на Черноморското икономическо сътрудничество и бизнес форума „Сътрудничество на МСП в региона на ЧИС".
Димитров припомни, че българската държава има най-благоприятната данъчна политика от страните от ЕС. Дори в условията на финансово-икономическа криза правителството задържа данъчната политика, за да се гарантира предвидимост за инвеститорите: 10% корпоративен данък, 10% плосък данък върху доходите на физическите лица, 5% данък върху дивидента и възможност за освобождаване от данъци при реинвестиране на печалбата.
През последната година като основна мярка, насърчаваща растежа на икономиката, правителството изведе като приоритет насърчаването на експорта и на външно-търговския стокообмен.
Зам.-министър Красин Димитров обясни, че се работи в няколко направления. Първо, успяхме да преструктурираме част от износа, като отворихме нови възможности пред българските фирми за износ на продукти и услуги в страни извън европейската общност, в страните от Азия и Близкия Изток. В това отношение Турция е най-голям партньор на България от страните от Черноморската икономическа зона, следван от Украйна и Русия. През последната година регистрирахме значителен ръст в експорта от 7% и за пръв път от 23 години ръстът на износа изпреварва този на вноса в България. Размерът на привлечените в страната преки чуждестранни инвестиции за 2013 г. се очаква да бъде 1,23 млрд. евро (3% от БВП).
Зам.-министър Димитров добави също, че бележим изключителен ръст в сферата на туризма от страна на държавите от черноморската икономическа зона - основно от Украйна и Русия, и извън нея - Беларус. Туризмът вече е индустрия, която постепенно увеличава значимостта си в БВП - 13,6% от него.
Настоящото правителство се насочи към нов тип туристическа политика с внимание към балнеологията и лечебния туризъм, които предлагат целогодишни услуги, допълни зам.-министър Димитров.
През последната година МИЕ и Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия, усилено работи по организацията на панаири, бизнес делегации и бизнес мисии в чужбина, дава се възможност и платформа на българските фирми да покажат продуктите и услугите си на международни изложения, където да намерят чуждестранни партньори, да сключат договори. В това отношение финансирането е осигурено от Оперативна програма „Конкурентоспособност и иновации", чрез която подпомагаме българските предприятия за осъществяването на тези мисии, но и за технологичната им модернизация, постигане на енергийна ефективност, иновации и произвеждането на конкурентноспособен продукт, който да може да се реализира на международните пазари.
С цел облекчаване на бизнеса МИЕ постави на обществено обсъждане проект на ПМС за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите. Това са промени, които ще намалят процедурите и изискванията за издаване на сертификат, за облекчено административно обслужване, намаляване на праговете за инвестиции за различните класове инвеститори и значително съкращаване на всички административни срокове, все мерки които ще доведат до реализирането на повече инвестиционни проекти, заключи зам.-министър Димитров.
На срещата присъстваха още зам.-министърът на външните работи Ангел Величков, председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, зам.-председателят на ТПП Солун, главният секретар на Бизнес съвета на ЧИС, представители на Националната конфедерация на предприемачите в Азербайджан, представители на Съюза на предприемачите и бизнесмените на Армения и др.
Цветан Симеонов подчерта, че присъствието на двамата зам.-министри показва съпричастността и отговорното отношение на българското правителство за подпомагане излизането на българските компании на международния пазар и за доброто икономическо сътрудничество като предпоставка за по-спокойно съществуване на страните и на бизнеса в рамките на Черноморското ни сътрудничество.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.