• 29 Ноем 2020 |
 •  USD / BGN 1.6405
 •  GBP / BGN 2.1867
 •  CHF / BGN 1.8066
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

Съдиите и прокурорите ще се пенсионират само когато остареят

Съдиите и прокурорите ще се пенсионират само когато остареят

/КРОСС/ Да отпадне възможността съдиите, прокурорите и следователите да се пенсионират само въз основа на това, че са натрупали 35 г. стаж в системата без изискване за възраст.

Това е записано в проект за промени в Кодекса за социално осигуряване в рамките на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2020 г.

Причината е, че за всички останали граждани има изискване пенсионирането за става едва при настъпване на осигурителния риск "старост" (и при услови, че лицето има определения от закона осигурителен стаж), но не и преди това.

Представителите на съдебната власт остават единственото съсловие с възможност да се пенсионират без да им се поставя условие за достигане на определена възраст.

За военните и полицаите изискването за минимална възраст за пенсия беше въведено от 1 януари 2016 г. с двугодишен гратисен период.

За съдиите, прокурорите и следователите с 35 г. общ юридически стаж, от който две трети - в системата на съдебната власт, възможността за предсрочно пенсиониране според сегашните текстове, приети през 2018 г., е до 31 декември 2020 г.

Сега вносителят - Министерският съвет, предлага тази привилегия да отпадне, за да няма предпоставки за неравнопоставенот между отделните групи осигурени. .

Предложението за отмяна е мотивирано и с ежегодните препоръки на Съвета на Европейския съюз за ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране. Във връзка с това с пенсионната реформа през 2015 г. в КСО е въведена възраст за пенсиониране за всички лица без изключение, се напомня в мотивите.

В общия случай работещите в най-масовата трета категория труд догодина ще се пенсионират по-късно, отколкото през тази - при условие, че са навършили 64 г и 3 м. възраст с 38 г. и 10 м. стаж за мъжете и съответно 61 г. и 6 м. възраст и 35 г. и 10 м стаж за жените.

За работещите в силовите ведомства (полицаи, военни, служители в затворите, съдебната охрана, разузнаването, ДАНС, НСО и др.) изискването за навършени години се увеличава с 2 месеца до 53 г. и 6 м., а за стаж в системата остава непроменено.

Засегнатите от изменението представители на съдебната власт ще могат да се възползват от привилегията, ако подадат заявления за пенсиониране преди влизането на изменението в сила. Специален текст предвижда постъпилите дотогава заявления да се разглеждат по досегашния ред.

Предстои предложението на Министерския съвет да бъде обсъдено в Народното събрание. Ако бъде прието, то ще влезе в сила от 1 януари 2020 г.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.