• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Вучева: Трябват ни предимствата на еврото, не можем да стоим безкрайно във валутния борд

Вучева: Трябват ни предимствата на еврото, не можем да стоим безкрайно във валутния борд

/КРОСС/ "Трябва да ползваме опита на прибалтийските републики при приемането на еврото, защото две от тях бяха с валутен борд - съвсем идентични условия с нашите" това каза за БНР финансовият експерт професор Христина Вучева:

"За съжаление, ние не успяхме да направим като страна това, което те сториха - пребориха се да бъде признато правото на ЕС и Европейския договор, и с влизането им в ЕС през 2004 година станаха част от ЕRM-2 (известен като "чакалня" на еврозоната) - нещо, за което ние все още сме в етапа на приказките, но вече малко по-конкретни".

Вучева коментира в предаването „12+3" по „Хоризонт" и предупреждението на професор Стив Ханке, известен като „бащата на валутния борд" у нас, че еврозоната ще изпадне в рецесия и България не трябва да влиза в нея:

„Г-н Ханке ги говори тези неща от самото начало на формирането на еврозоната през 1999-а, а и преди това. Когато ние фиксирахме нашия лев към германската марка, той оспорваше това решение, като казваше, че трябва да бъдем обвързани с долара и вещаеше едва ли не пропадане на България за това, че не е предпочела американската валута. Тези негови прогнози не се сбъднаха. Не вземам много на сериозно тези негови твърдения".

Ние не можем да стоим безкрайно във валутния борд, категорична е Вучева. Причината е, че още в договора си за членство в ЕС сме подписали, че на даден по-късен етап ще приемем еврото.

"На нас ни трябват и предимствата на тази единна валута", подчерта професор Вучева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Отгр

Писна ми от такива псевдо експерти. Затова все повече зяпам по чужди медии, поне има различни мнения. Просто кажете, че Станишев предаде страната с договора, който подписа. Жална им майка на следващите поколения, които само чалга и полит лъжи могат да чуят тук в София.

08.01.2019 09:20:48

първо шенген мила

Ама стафидо , едно нещо има дето не сте продали още от тази държава и то е ЛЕВА. Къде те сърби , че да се пениш , какво евро сънуваш на тия години? Я си пий хапчетата и не давай акъл. Народа гори дърва, краде за да живее, тя сънува евра. Огледай се и виж по какви улици и тротоари вървиш, по какви пътиша пътуваш. Иди си до родното село и почукай на училищната врата ако има вече такова. Загробихте всичко, прогонихте хората от държавата с лакомията си да заблуждавате и забогатявате.

08.01.2019 07:43:12

Анонимен

Приемайки еврото и излизайки от валутния борд, ние ще развържем ръцете на корумпираните ни политици да взимат колкото си искат заеми. Това ще доведе много бързо до "гръцкия сценарий" с огромната задлъжнялост и милиарди, откраднати от шайка олигарси и политически елити.

07.01.2019 19:05:13

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.