• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

„Вила Ямбол“ разкрива тракийски тайни за добро вино в новия сезон на „Ловци на храна“

„Вила Ямбол“ разкрива тракийски тайни за добро вино в новия сезон на „Ловци на храна“

/КРОСС/ Шеф Андре Токев и Събин гостуват в една от най-старите изби в Южна България

Chef Андре Токев и асистентът му Събин Ранков тръгват по следите на традициите във винопроизводството по нашите земи още от времето на траките в следващия епизод на предаването за кулинарен туризъм „Ловци на храна". Това ги отвежда в региона на Ямбол, където са гости на една от най-старите изби в Южна България - „Вила Ямбол". Любопитен факт е, че снимките на епизода, който ще се излъчи тази неделя по btv, съвпадат с един от най-важните периоди за всеки производител - гроздобера. Домакините ще покажат на Chef Андре Токев лозовите си масиви край село Тенево (на 18 км от избата), където са селектираните червени и бели лозя, сред които и Каберне Фран, Мерло Пети Вердо. От тях избата подготвя нов клас висококачествени вина, които предстоят да излязат на пазара догодина. Шефът на „Вила Ямбол" Красимир Аврамов и Chef Андре Токев ще разкрият на зрителите повече за традициите на траките в правенето на вино, за особеностите на климата в този регион и има ли тайни, за да се получи вкусно грозде. Двамата ще опитат и от серията вина - Kabile и Villa Yambol, вдъхновени от древната култура по тези земи. „Kabile e кръстена на античния тракийски град Кабиле, чийто разкопки са недалеч от Ямбол. А на етикета на винената серия е изобразена тракийската богиня Кибела - отново в знак на уважение към наследството на ямболския регион", споделя Красимир Аврамов.

Докато Краси и Андре се включват в гроздобера и приготвят ястие, съчетавайки го с подходящо вино, любопитният асистент на Chef готвача - Събин успява да обиколи производствената база на "Вила Ямбол". Там той се запознава и с най-възрастния бъчвар у нас - бай Вълчо, който му дава първите уроци за правене на бъчви. Това е едно от уникалните предимства на „Вила Ямбол" - тя е единствената със собствена работилница за производство и реновиране на бъчви. Използва за реновиране бъчви от български и френски дъб, а за производство - български дъб от Странджа Сакар и Източна Стара планина. Технологията на обгаряне на дъба е заимствана от най-добрите френски шата. На това специално място Събин ще има привилегията да опита и вина с различна степен на отлежалост и да разбере защо и как се променят те от контакта с дъбовата бъчва. Готвачът ще получи и професионални съвети по дегустиране и оценка на вината от технолозите на „Вила Ямбол".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Наздраве

Най-после нещо съществено по тия канали. Освен халваджийски бози има и хубаво българско вино ! Правете такива предавания никой няма да се циври и сополиви !

26.10.2018 18:56:39

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.