• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Нов запис от Янева-гейт: Главният прокурор тайно сговарял членове на ВСС срещу Янева

Нов запис от Янева-гейт: Главният прокурор тайно сговарял членове на ВСС срещу Янева

/КРОСС/Два дни преди 19 февруари т.г. - деня, в който Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани Владимира Янева от председателския пост в Софийския градски съд, главният прокурор Сотир Цацаров е свикал група членове на съвета и ги убеждавал, че Янева трябва да бъде отстранена временно. Това се разбира от нов, шести поред запис на разговор между Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова, публикуван днес в сайта "Бивол".

Според разказа на Янева пред Румяна Ченалова "заверата на Цацаров" се е състояла във вторник, 17 февруари 2015 г. От думите на Янева не се разбира кои членове на ВСС са присъствали на срещата. Ако в срещата са участвали и членове на етичната комисия на съвета, това ще постави под въпрос дали тя сега е в състояние да провежда легитимно разследване на записите и замесените лица, коментират юристи.

От думите на Янева се разбира само, че на предварителната, неофициална и в този смисъл тайна среща не били извикани верните ѝ хора. Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев е бил поканен, но твърде късно вечерта и по тази причина не отишъл. Янева научила, че на срещата се договаряло тя да бъде отстранена от "Теди Дренска" (бивша депутатка от НДСВ, която фигурираше в тефтерите на шефа на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов), а на нея ѝ казала Милка Итова, която присъствала.

На другия ден - 18 февруари, Цацаров се обадил вечерта от вътрешния телефон на Янева, за да ѝ съобщи лично, че е образувано досъдебно  производство срещу нея и на другия ден във ВСС ще бъде внесено искане за отстраняването ѝ. Ако публикуваните в "Бивол" записи са автентични, тази подробност противоречи на твърдението на главния прокурор пред ВСС миналата седмица, че е разговарял с Янева преди образуването на производството срещу нея, а не след това. Дали Янева казва истината за такъв разговор, може да се установи от разпечатките на телефонните разговори.

Досега етичната комисия на ВСС, която разследва записите, е изслушала само Владимира Янева на закрито заседание, на което тя казала, че не може да си спомни какви разговори е водила с Румяна Ченалова. Прокуратурата пък обяви, че е започнала проверка, но тя е за това дали записите са направени в нарушение на закона и от кого. Не е известно да е поискана информация от мобилните оператори за  комуникациите на замесените в скандала, нито от програмата Viber.

Според "Бивол" не само твърденията на Янева за телефонното обаждане на главния прокурор могат да бъдат проверени  от разпечатките, но може да се установи и дали тя е ходила на среща при Цацаров седмицата преди отсратяването ѝ, както твърди в предишен запис.

Досега само министърът на правосъдието Христо Иванов и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призоваха съдържанието на разговорите да бъде разследвано от специално сформирана комисия на ВСС, а не само да се проверява дали те са законно записани. Съюзът на съдиите в България заяви, че само комисия, излъчена от трите власти, би била легитимна да разследва скандал с такава значимост и мащаб, тъй като ударът нанесен на съдебната власт, е прекалено силен, за да бъде оставен без последствия.

-----
"Владимира Янева: И, снощи. Главният прокурор звъни. Аз разбирам, че имало някаква среща на Съвета, която е била оня ден. На която среща главният прокурор им го е казал това нещо. Обаче им е казал да мълчат, да не казват, че трябва да ми гласуват отстраняването.

Те са били малка група. Не мога да ти кажа колко души. Но примерно тия, които са най-мои хора: Светла Петкова, Мария Кузманова не са били поканени.

Милка Итова е била, обаче са и казали, че просто ако си отвори устата ще стане страшно.

И се е коментирало това, че ми се иска отстраняването и, че те трябва да ме отстранят.

На Жоро Колев са се обадили в 6 вечерта и са му казали, че има такава среща и той е казал: "Хубаво де, вие сега ли се сетихте да ми кажете?" Нали в смисъл: Аз в 6 вечерта... сега тепърва къде да идвам? Трябваше да ми кажете по-рано като сте се разбрали.

И, снощи, може би 7-8 беше, звъни ми главния прокурор, от вътрешния си номер, значи не си беше тръгнал от работата и ми казва: Искам да го чуеш от мене, а в същия момент Милка Итова се вижда с една наша обща приятелка, тази Теди Дренска

И казва на Теди Дренска: много съм притеснена, не знам какво да правя. Сотир каза, че образува производство срещу нея, ще и иска отстраняването.

И тя ми звъни естествено и вика: Влади, аз не можах да не ти кажа. И дойде и ми го каза и аз вече подготвена.

В същия момент Жоро Колев ме вика сутринта и ми казва: Главният прокурор каза, ако Бойко продължи да го натиска няма да издържи на натиска, ще образува срещу тебе да ти иска отстраняване.

И вече вечерта Сотир ми звъни в 7 или 8 и ми казва: "Искам от мен да го разбереш. Утре ти внасям в Съвета, че е образувано..." Не, "образувано е производство срещу тебе и утре ти внасяме в Съвета отстраняването".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А те се занимават с цирковете на Волен. Немам думи.

25.11.2015 10:21:42

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.