• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Красимир Янков: Лекомислено е точно България да внася ток за собствените си нужди

Красимир Янков: Лекомислено е точно България да внася ток за собствените си нужди

/КРОСС/ „Изключително важно е да имаме предвидима политика в енергийния сектор, защото това е предпоставка за стопанската инициатива на българския бизнес. Стимулирането на икономиката минава през ниска цена на енергийните ресурси. Нашите сънародници очакват адекватни действия за подобряване стандарта на живот, а важна част за облекчаване на семейния бюджет е енергийната ефективност на дома и по-ниската цена на електрическата енергия за битови нужди",з заяви в интервю Красимир Янков , народен представител от Коалиция за България и организационен секретар на левицата.

На въпрос дали България има нужда от нови ядрени мощности Янков заяви, че страната ни категорично трябва да развива ядрената си енергетика, разбира се, използвайки най-сигурната в света технология, а блоковете в Белене и 7-ми блок в Козлодуй безспорно попадат в тази категория.

„Лекомислено и несериозно е ние, от енергиен център на Балканите- крупен износител на енергия, с кадрови потенциал, традиции и възможности в ядрената енергетика, да се превърнем в страна, която да внася ток за собствените си нужди. Да обречем нашите домакинства и бизнес да плащат по-високи цени на тока, при положение, че можем да си го произведем тук и да бъде на много по-приемливи цени. По отношение на риска - където и да се случи авария - дали в България или на нашата граница - все едно, няма никаква разлика", допълни още той.

Народния представител добави, че БЕХ започва преговори с "Уестингхаус" за финансовия модел за изграждането на 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй. „Съществува вариант 70 процента от финансирането да е от американската Ексимбанк, а за останалите 30 има различни възможности, сред тях например е и японската корпорация "Тошиба".

„АЕЦ „Белене" е най-добрият проект, който в момента се осъществява в Европа, от гледна точка на сигурността. Централата ще бъде изградена на базата на еволюционен подход, който е по-сигурен и безопасен в сравнение със серийния проект, приложен на 1000 МВт блокове 5 и 6 в АЕЦ "Козлодуй". В сравнение със серийния проект, годишното производство на реакторите в АЕЦ "Белене" ще бъде по-високо с 20%, а разходът на уранов концентрат ще бъде по-малко с 24,5%. Модернизираните реактори В 466 ще генерират с 50% по-малко отработено ядрено гориво в сравнение със серийния проект, а себестойността на произведената електроенергия е с 11% по-ниска", заяви Янков.

Той добави, че ядрените съоръжения на АЕЦ „Козлодуй" и АЕЦ „Белене" са устойчиви на екстремни природни условия и на продължителни производствени аварии. Това показват резултатите от т.нар. стрес тестове на двата обекта, проведени преди две години.

Цялото интервю можете да прочетете тук.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.