• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Най-успешните руски филми ще бъдат показани в Дома на киното

Най-успешните руски филми ще бъдат показани в Дома на киното

/КРОСС/ В навечерието на руската Коледаднес в Дома на киното започва седмица, посветена на руското кино, в която ще бъдат прожектирани едни от най-успешните руски филми за последните години. Тя ще продължи от 4 до 10 януари, а в програмата са включени 5 заглавия.

"Довлатов" на Алексей Герман-младши разказва за шест дни от живота на писателя Сергей Довлатов, който не се вписва в тесните граници на съветска Русия през 70-те години на миналия век. Заедно със своя приятел, поетът Йосиф Бродски, той се бори да запази своята човечност пред безскрупулната държавна машина, която поглъща негови приятели артисти. Впоследствие Довлатов и Бродски ще избягат в Ню Йорк.

Филмът е премиерно заглавие в програмата на "Дома на киното" и може да бъде видян всеки ден от 4 до 10 януари в различни часове. Довлатов завършва Ленинградския държавен университет, където учи две години, преди да бъде изключен. След това изкарва три години във вътрешни войски и е надзирател в трудово-поправителна колония в Република Коми. По-късно се занимава с журналистика и между 1972 и 1975 г. упражнява тази професия в Естония. В разкази, включени в книгата му "Компромис", той описва истории от журналистическата си практика като кореспондент на "Съветска Естония", както и за работата си в редакцията и за своите колеги журналисти. По заповед на КГБ тиражът на книгата е унищожен.

През 1978 г. Довлатов емигрира в САЩ и живее в Ню Йорк до смъртта му през 1990 г.

В програмата на Седмицата на руското кино а включени и два филма на Андрей Звягинцев - последната лента на един от най-известните руски режисьори "Нелюбов", за която му беше връчена наградата на журито в Кан през 2017 г., и "Левиатан", за който получи награда "Златен глобус" за най-добър чуждестранен филм и номинация за "Оскар".

"Нелюбов" се занимава с темата за семейството в съвременната руска действителност. Главните герои Женя и Борис са в процес на развод и докато очакват момента, в който ще отворят нова страница в живота си, между тях прехвърчат искри. След един от техните скандали 12-годишният им син Альоша изчезва.

"Нелюбов" ще бъде прожектиран на 7 януари от 18.00 часа и на 9 януари от 21.30 часа.
В "Левиатан" Звягинцев бърка в една от най-болезнените теми на руското общество - корупцията и организираната престъпност. Във филма семейство, което живее в отдалечен град в Северна Русия, се сблъсква с корумпирания местен кмет, който иска да им отнеме земята и къщата. Филмът ще бъде показан на 10 януари от 18.30 часа.

В анимацията "Дългият път към север" на Реми Шайе младо аристократично момиче, живеещо в Русия в края на XIX в., страда за съдбата на дядо си Олукин - прочут учен и арктически изследовател, който не се завръща от последната си експедиция на Северния полюс. Тя решава да не се подчини на ролята на родителите си, които са й уредили брак, и тръгва по следите на дядо си. Анимацията е подходяща за деца и за възрастни и може да бъде видяна на 5 януари от 11.30 часа и на 6 януари от 13.30 часа.

"Рай" на Андрей Кончаловски пренася зрителите във времето на Втората световна война. Главната героиня е руска аристократка, арестувана от нацистите, защото е укривала еврейски деца. В затвора нацистът Жул трябва да разследва нейния случай, но се влюбва в нея и й предлага по-лека присъда срещу секс.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.