• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Стартира „Младежка спортна доброволческа академия"

Стартира „Младежка спортна доброволческа академия"

/КРОСС/ „Асоциация за развитие на българския спорт" стартира „Младежка спортна доброволческа академия" по проект BG13/A5.1/501/R3, програма „Младежта в действие", финансиран от Европейската комисия.

В първия ден от проекта, участниците участваха в разнообразни активности, които имаха за цел да ги сплотят като екип и да ги запознаят с основите на доброволческата дейност и спортни кампании, организирани от доброволци като Move week - Европейска седмица на физическата активност и спорта.

На 23 април, втори ден от мероприятието, младежите имаха възможността да дискутират с отговорниците за създаване и прилагане на политики в сферата на доброволчеството в България. Форума бе открит от Йоанна Дочевска - председател на Асоциацията - организатор, Моника Панайотова - член на Европейски парламент, Димитър Дилчев - кмет на Столична община - район „Студентски". Представени бяха „Асоциация за развитие на българския спорт" и проекта, който събра в София активни младежи между 18 и 30 години от цялата страна. Кмета на район „Студентски" подкрепи кампанията и сподели плановете на района, който представлява за работа с доброволци в сферата на детски спортни мероприятия през ваканцията.

От страна на Министерство на младежта и спорта Христо Раев предостави визията на ведомството за развитието на доброволческата култура, създаване на доброволчески възможности, гарантиране правата на младежите, популяризиране на доброволчеството. Относно регламентацията и политиките за устройството на новата програма на Европейската комисия „Еразъм+" Пламен Георгиев от НЦЕМПИ запозна участниците с актуалните процедури за кандидатстване на организации от България.

Георги Драганов - главен асистент в НСА „Васил Левски" постави акцент върху нуждата от преориентация на средства от професионален към масов спорт. Моника Панайотова сподели с участниците за възможностите за финансиране за доброволчество, спорт и младеж на Европейско ниво, приложими за България. Тя сподели статистики за нормативната уредба в доброволческата дейност в Европа, новия приоритет масов спорт, средствата и дейностите заделени за тази дейност.

„Доброволчеството трябва да стане „привлекателно", за да развием обществото и да създадем доброволческа култура и солидарност" сподели още Панайотова. Народния представител Ирена Соколова запозна участниците в Академията с нормативната рамка в сферата на доброволчеството, разглеждана и към момента в Народното събрание: „Правния статус на доброволеца липсва и има остра необходимост от законодателна рамка" добави тя, като това мнение бе споделено от присъстващите.

Вера Кирилова от Национален алианс за работа с доброволци сподели личен опит от множеството мероприятия, които заедно с организацията си са организирали и добави: „Доброволчеството не е дарителство или благотворителност, не е еднократен акт, доброволчеството е целенасочен, организиран процес. Проф. Петър Банков направи ретроспекция и диагноза на доброволчеството в спорта в България и обобщи, че „Необходим е модел на управлението и развитието на спорта в свободното време, като част от този модел са и човешките ресурси".

Функционирането на местната власт и начините на взаимодействие с нея в доброволчески кампании представи най-младия кмет в Столична община - представляващия район „Лозенетц" - Любомир Дреков. „Подкрепата от страна на местната власт към доброволческата дейност в училищна възраст провокира инициативността на младежите и води до активна и мотивирана местна общност".

Валентин Тодоров от БНФ Карате направи анализ на функционирането на спорта в държавата ни и даде практическа информация за създаване на спортен клуб и спортна федерация, което би било полезно за бъдещите дейности за организирана спортна дейност на част от участниците. Теодор Василев от Международната награда на херцога на Егинбург показа комбинацията от спорт и доброволчество, които тя предлага за млади хора над 14 години. Галя Пухалева от Българска федерация по лека атлетика представи една интересна част от доброволческата дейност, а именно - шаперонстването при допинг тестиране. Заместник председателя на Националното представителство на студентските съвети Иван Кутуев обобщи функционирането на студентските съвети и възможностите за доброволчество в образователната система. Асистент Ивайло Лазаров от катедра „Лека атлетика" към НСА „Васил Левски" представи структурата на Наръчник на младия доброволец в спорта и чрез интересни активности обощи предложенията на участниците.

Оценката от първите два дни на събитието е изключително положителна и от страна на участници и от страна на лектори. Младежката спортна доброволческа академия продължава до събота, като пред следващите дни младежите ще преминат обучение по важните знания и умения, които един доброволец трябва да притежава, теория и практика в организацията на едно спортно събитие. В събота ще се проведе и състезание за деца по методиката на Световната федерация по лека атлетика - „Детска атлетика.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.