• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Майка на дете аутист твърди, че детето и се дискриминира при приема му в първи клас.

Майка на дете аутист твърди, че детето и се дискриминира при приема му в първи клас.

/КРОСС/ Гост: Надежда Данабашева, майка на Борис; Нели Костова, директор на 32-о училище; Детелина Бояджиева, зам.-директор на 32-о училище; Калоян Дамянов, Регионален център за подкрепа на приобщаващото образование


Според Надежда Дамбашева майка на аутист, аргументите на ръководството на 32-ро училище, че въпросното школо училище не е подходяща среда за сина й са дискриминационни.

По думите й директорът на училището и заместниците му и казвали, че училището ще бъде шумно, че то трябва да катери стълби, че няма достатъчно ресурс и т. н.

И в крайна сметка, аз бяха неколкократно посъветвана да потърся друго решение и да намеря друго училище, където той би се чувствал по-добре" Това каза в предаването „Събуди се" по Нова телевизия Надежда Данабашева, майка на 8-годишния Борис, който страда от аутизъм, с 90 процента инвалидност.

Тя се оплаква от дискриминация в училище, като твърди, че от 32-ро училище в София са се опитали да я разубедят синът й Борис да учи при тях. След като детето вече е записано, в училището се провежда разговор, който по думите й цели да я откаже от това Борис да учи там.

„Натиск за преместване на това дете от наша страна няма. Ако имаше такъв, щяхме да го направим преди записването", заяви Детелина Бояджиева, зам.-директор на 32 СУ "Климент Охридски". Тя допълни, че целта на срещата е била да разберат какво е състоянието на детето и какви са очакванията на майката.

„Това, което нас ни притесни, разглеждайки документите на детето, бе,че то се нуждае от придружител, тъй като трудно се движи. Разговорът, който е воден, е в тази насока, защото нашите класни стаи се намират на четвъртия етаж", поясни директорът на училището Нели Костова.
„Ако четвъртият етаж е проблем, макар че аз обясних, че синът ми, макар и бавно, може да се изкачи до него, да се потърси друго решение", коментира Надежда Данабашлиева.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.