• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Създателят на Уикипедия защити правото на достъп до информация

Създателят на Уикипедия защити правото на достъп до информация

/КРОСС/Достъпът до информация е основно човешко право. Това написа в Туитър основателят на Уикипедия Джими Уейлс във връзка с решението на турските власти да блокират достъпа до електронната енциклопедия.

Той увери турския народ, че винаги ще стои с тях в борбата за това право.

Припомняме, че в 8.00 часа сутринта в събота достъпът до Уикипедия бе спрян. От турския Съвет за информационни технологии и комуникации обясниха, че след технически анализи и законосъобразно разглеждане, основано на Закон № 5651 (за интернет), е била предприета административна мярка за този сайт.

По-късно в изявление на турските власти, цитирано от ТАСС, бе съобщено, че достъпът до най-голямата онлайн енциклопедия Уикипедия е бил спрян, защото тя е работила за очерняне имиджа на Турция.

"Вместо да допринася за борбата с тероризма, тя се превръща в част от кампания по очерняне имиджа на Турция на международната сцена", се казва в изявление на Министерство на транспорта, мореплаването и съобщенията, цитирано от Анадолската агенция.

В изявлението се казва още, че ръководството на енциклопедията е било уведомено за необходимостта да спре да публикува лъжлива и непотвъдена информация за връзки на Анкара с терористични организации. Уикипедия обаче отказала да премахне съдържанието, въпреки нееднократните предупреждения. Затова се стигнало и до блокирането на сайта.

В заключение се посочва, че достъпът до сайта може да бъде възстановен, ако исканията на Турция бъдат изпълнени.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.