• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Путин се обърна с официално писмо до премиери и държавни глави от ЕС

Владимир Путин се обърна с официално писмо до премиери и държавни глави от ЕС. Информационна агенция КРОСС разполага с пълния текст на документа и го предоставя на своите читатели без редакторска намеса:

"Уважаеми ..................,

Украинската икономика се срива стремглаво през последните месеци. Индустриалният и строителният и сектор също бележат резки спадове. Бюджетният и дефицит се натрупва главоломно. Състоянието на валутната и система става все по-плачевно. Отрицателният и търговски баланс е съчетан с отлив на капитали от страната. Украинската икономика непоколебимо върви към неплатежоспособност, спиране на производството и главоломно растяща безработица.

Русия и страните от ЕС са основните търговски партньори на Украйна. Изхождайки от това, на срещата на високо равнище между Русия и ЕС в края на януари, ние се споразумяхме с нашите европейски партньори да проведем консултации по темата за развитието на украинската икономика, имайки предвид интересите на Украйна и нашите страни, като същевременно формулираме интеграционни съюзи с украинско участие. Въпреки това, всички опити от руска страна да започнат реални консултации, останаха безрезултатни.

Вместо консултации, чухме призиви за намаляване на договорните цени за руски природен газ – цени, които според някои твърдения са „политически“. Така се създава впечатлението, че европейските партньори искат едностранно да хвърлят вината за последствията от икономическата криза в Украйна върху Русия.  

Още от първия ден на съществуването на Украйна като независима държава, Русия подкрепя стабилността на украинската икономика, снабдявайки я с природен газ на цени, по-ниски от пазарните. През януари 2009 г., с участието на тогавашния премиер Юлия Тимошенко беше подписан договор за доставка и покупко-продажба на природен газ за периода 2009-2019 г. Този договор регулира въпросите, свързани с доставката и заплащането на продукта, а също така дава гаранции за непрекъснатия транзит през територията на Украйна. Нещо повече, Русия изпълнява стриктно както духа така и буквата на този договор. По стечение на обстоятелствата, министър на горивата и енергетиката на Украйна тогава беше Юрий Продан, който днес заема подобен пост в правителството в Киев.

Пълният обем природен газ, доставян на Украйна, както беше предвидено по този договор за периода 2009-2014 г. (първо тримесечие) бе в размер на 147,2 млрд. куб. м. Тук трябва да отбележа, че ценовата формула, която е записана в договора, НЕ Е променяна до този момент. До август 2013 г. Украйна извършваше редовни плащания за природния газ в съответствие с тази формула.

Това, че след подписването на този договор Русия предостави на Украйна поредица от безпрецедентни привилегии и отстъпки в цената на природния газ е отделен въпрос. Това се отнася за ценовите отстъпки, произтичащи от Харковското споразумение през 2010 г., които бяха предоставени като авансово плащане на наема за бъдещи периоди за присъствието на Руския Черноморски флот след 2017 г.  Това се отнася и за отстъпките в цените на природния газ за украинските химически компании. Това се отнася и за отстъпката, която е в сила от декември 2013 г. за период от три месеца, дадена заради критичното състояние на украинската икономика. От 2009 г. насам, общата сума на тези отстъпки е в размер на 17 млрд. щатски долара. Към това би трябвало да добавим и други 18,4 млрд. долара, спечелени от украинска страна като опрощаване на минималната санкция по схемата „взимай или плащай“.

По този начин през последните четири години Русия субсидира украинската икономика, предлагайки и природен газ на изключително занижени цени,на обща стойност 35,4 млрд. щатски долара. Допълнително, през декември 2013 г. Русия предостави на Украйна заем от 3 млрд. щатски долара. Тези значителни суми бяха насочени към поддържане на стабилността и платежспособността на украинската икономика и запазването на работни места. Никоя друга държава не е дала такава помощ,освен Русия.

Какво да кажем за европейските партньори? Вместо да предложат на Украйна реална подкрепа, те говорят за заявяване на намерения. Има само обещания, които не са подкрепени от никакви реални действия. Европейският съюз използва украинската икономика като източник на хранителни суровини, метали и минерални ресурси и в същото време като пазар за своите готови продукти (машини и химикали), създавайки дефицит от над 10 млрд. щатски долара в търговския ѝ баланс. Това представлява над две трети от общия дефицит на Украйна за 2013 г.

До голяма степен, кризата в украинската икономика бе ускорена от дисбаланса в търговията със страните-членки на ЕС, а това на свой ред имаше остро негативно влияние върху изпълнението на украинските договорни задължения за доставките на природен газ от Русия. „Газпром“ няма други претенции, освен предвиденото в договора от 2009 г., нито пък планира да поставя допълнителни условия. Това се отнася и за цената на природния газ по този договор, която е изчислена в строго съответствие сдоговорената формула. Все пак, Русия не може и не трябва да носи едностранно бремето на украинската икономика, давайки непрекъснато отстъпки и опростявайки дългове, като по този начин субсидирира дисбаланса в търговското салдо със страните-членки на ЕС, който има Украйна.

Дългът на „Нафтогаз“ Украйна за доставяния газ се увеличава всеки месец тази година. През периода ноември-декември 2013 г. този дълг бе в размер на 1,451.5 млрд. щатски долара; през февруари 2014 г. той нарасна с допълнителни 260,3 млн., а през март – с още 526,1 млн. щатски долара. Тук бих искал да обърна внимание на факта, че през март все още беше в сила цената с отстъпка, т.е. 268,5 щатски долара за 1000 куб. м. Дори и при тази цена, Украйна не е платила нито цент.

При тези условия, в съответствие с чл. 5.15, 5.8 и 5.3 от договора, „Газпром“ е принуден да премине към авансово плащане за доставки на газ, а в случай на следващи нарушения на условията на плащане ще преустанови доставките частично или напълно. С други думи, на Украйна ще се доставят само количествата природен газ, които са платени авансово за месец напред.

Несъмнено това е крайна мярка. Ние напълно осъзнаваме, че така се увеличава риска от отклоняване на природен газ, който минава транзитно през украинска територия и е предназначен за европейските потребители. Също така осъзнаваме, че това може да затрудни Украйна в натрупването на достатъчен газов резерв, за да посрещне нуждите си през есенния и зимния период. За да бъде гарантиран непрекъснатия транзит ще бъде необходимо да осигурим 11,5 млрд куб. м. газ, който да бъде нагнетен в украинските газохранилища и това ще изисква плащане от около 5 млрд. щатски долара.

Въпреки това, фактът, че нашите европейски партньори едностранно се оттеглиха от общите усилия за разрешаване на украинската криза и дори от консултации с руската страна, оставя Русия без алтернатива.

От така развилата се ситуация има само един изход. Вярваме, че е жизнено необходимо да се проведат консултации на ниво министри на икономиката, финансите и енергетиката, за да се изработят общи действия за стабилизиране на украинската икономика и за да бъдат осигурени доставките и транзита на руски природен газ в съответствие с изискванията и условията на договора. Не трябва да губим време, а да започнем да координираме конкретни стъпки. Това е крайната цел, към която призоваваме нашите европейски партньори.

От само себе си се разбира, че Русия е готова да участва в усилията за стабилизиране и възстановяване на украинската икономика. Това обаче не може да се случи едностранно, а само в равнопоставено партньорство с нашите европейски партньори. Трябва обаче да се имат предвид и действителните инвестиции, принос и разходи, които Русия е направила самостоятелно, подкрепяйки Украйна толкова дълго. Според нас, само подобен подход ще бъде справедлив и балансиран и само той ще ни доведе до успеха."

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.