• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Силова операция в Донецк /обновява се/

Силова операция в Донецк /обновява се/

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров предупреди Киев да не използва сила за смазване на проруските сепаратисти в Източна Украйна. По думите му това ще подкопае преговорите, планирани за Женева.

Не може да се правят покани за преговори, докато в същото време се издават престъпни заповеди за използването на въоръжените сили срещу хората там, посочил Лавров по време на визита в Пекин.

Не може да се изпращат танкове и в същото време да се провеждат преговори, а използването на сила би саботирало възможността, предоставена от четиристранните преговори в Женева, допълнил той.

По-рано изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов обяви началото на силова операция в северната част на Донецка област. На заседание на Върховната Рада Турчинов е казал, че операцията ще се проведе поетапно и отговорно, като нейната главна цел ще бъде защитата на населението.

Турчинов посочи още, че Русия има „шокиращи планове" за дестабилизирането на южната и източната част на Украйна отвъд Донецкия басейн, който е в плен на проруски настроения. „Плановете на Русия бяха и си остават шокиращи. Те предвиждат подпалването не само на Донбас, но и на целия юг и изток на Украйна - от Харков до Одеса", заяви Турчинов.

В източноукраинската Донецка област са разположени всички сили и средства, които са необходими за провеждането на планираната контратерористична операция, обяви днес директорът на украинския Център за военнополитически изследвания Дмитрий Тимчук в социалната мрежа.

Той отбеляза, че в понеделник в Донецка област назначеното ръководство на операцията е започнало работата си по подготовката. То е определило приоритетните цели на операцията и е разработило план, чието изпълнение вече е започнало.

„При разработването на плана като приоритет е поставена задачата да се избегнат жертвите сред мирното население. Макар че, като се има предвид широкото участие на местното население в акциите на сепаратистите не може да се даде гаранция за това", посочи Тимчук. Той не изключи в хода на операцията мобилните телефонни връзки в областта да бъдат прекъснати.

В град Славянск е пристигнала военна колона на министерството на вътрешните работи на Украйна, предаде Обозреватель. Става дума за 500 военни, 20 бронетранспортьора, 2 хеликоптера и няколко автобуса.

"Започва сериозен щурм срещу Славянск. В града влизат БТР-и и много войска", заяви пред РИА Новости, представителят на "Народното опълчение на Донбас" Сергей Циплаков. По техни данни украинската армия е блокирала всички подстъпи към Славянск.

На летището в Краматорск в Донецка област е започнала престрелка, съобщиха украински медии. Над летището е забелязан военен самолет. Според разкази на очевидци самолетът летял много ниско около половин час, след което полетял в посока Донецк.

Малко след това от летището се чули взривове и изстрели. Според активисти от Общоукраинския комитет престрелката е между сепаратисти и украинските сили за сигурност.

До летището в Краматорск са пристигнали няколко линейки и екип на Министерството на извънредните ситуации. По информация на УНН има убити и ранени, броят им обаче засега не е ясен.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.