• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Български студенти на второ място в света в престижно състезание по биология

Български студенти на второ място в света в престижно състезание по биология

/КРОСС/ Осем студенти от биологическия факултет на Софийския университет и от Медицинския университет в София завоюваха второ място на едно от най-престижните състезания по синтетична биология в света, съобщава БНР. Студентското състезание се проведе в Бостън от 9-и до 13-и ноември. Участваха 310 отбора от 44 страни.

Синтетичната биология е сравнително младо направление, за България е изключително ново, каза участничката в българския отбор Илка Цветкова от Софийския университет.

„Идеята е чрез дадени конструкти и организми да можеш да създадеш нещо, което желаеш, т.е. организмите да могат да продуцират дадени белтъци или витамини - ти да ги накараш те да правят това, което ти е необходимо и може да се приложи в индустрията. Нашият проект беше застъпен именно в това направление. Ние целяхме нашият продукт да е приложим във фармацевтичните компании, хранително-вкусовата промишленост, медицината. Той е иновативен и много по-евтин по отношение на консумативи и получаване на самите продукти", коментира Илка Цветкова.

Ние сами си набавихме спонсори, но за щастие само за консумативи, каза Борян Спасов от Медицинския университет, който също е част от българския отбор. Той каза още:

„Това е идеята на състезанието - не само да си направим сами проект, но и да си търсим сами финансиране, също и една много основна част в състезанието - да се разпространим, т.е. - направихме много публични изяви, показахме на хората какво правим".

Това е второто световно отличие за българските студенти. Миналата година те спечелиха бронзов медал. Тогава българите спечелиха състезанието, като успяха да копират способността на организъм на 500 милиона години, наречен бавноходка. Тя оцелява в много драстични условия като радиация, много ниски или високи температури. Студентите пренасят тези способности в нашата родна бактерия лактобацилус булгарикус, като по този начин правят бактерията още по-издръжлива.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.