• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Нормативният хаос и лошото управление са "болежките" на здравеопазването

Нормативният хаос и лошото управление са "болежките" на здравеопазването

/КРОСС/ "Когато имате правила, които не са координирани с други, когато едни от тях блокират други и създават правен хаос, съответно и условия за търсене на отговорност, която по принцип не би следвало да се носи заради грешни нормативи, това е страшен проблем за системата. Ние успяхме да оправим част от този хаос". Това каза пред БТВ служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев.

По думите му другият много голям проблем е лошият модел на управление на финансите в системата.

"От 2000-та година досега средствата за здравеопазване са нараснали над 4 пъти, но здравните резултати не са нараснали 4 пъти. Проблемът идва от лошо, непрофесионално управление".

МЗ и НЗОК, както и общините и ведомствата, към които има лечебни заведения са отговорни за това управление, допълни той.

Нравите в „Пирогов" се успокоиха и той започна да работи много по-добре, каза министърът.

Той заяви, че на първо място смяната там е била предприета с оглед на огромните дългове , които са били натрупани - близо 25 млн. задължения.

"Месечно болницата е задлъжнявала с между половин милион до 700 000 лв. За първи път миналия месец под управлението на проф. Балтов има баланс между приходи и разходи", каза още Семерджиев.

Той уточни, че не е уволнил проф. Миланов, а той сам си е подал оставката.

„Аз го оставих в Борда на директорите, той сам заяви, че иска да напусне. Имаме резултат и този резултат е баланс на приходи и разходи за миналия месец. Нямаме дълг за първи път".

"Общо болниците не стоят добре за 2016 г.", обясни Семерджиев.

Размерът на дълговете им е около 509 мл. лв. за цялата година - незапомнена сума от 2000-та година насам - най-голямата, допълни служебният министър и поясни, че 419 млн. от тези задължения са на болници с държавно участие, а другите на болници с общинско участие.

Като пример за добро управление той посочи, директорът на болница „Св. Иван Рилски", който той е възстановил.

По думите му откакто се е върнал д-р Дечо Дечев има баланс и няма генериране на дългове. Когато Дечев е бил директор преди 2 години, болницата му е била на печалба в размер на около 2 млн. лв., допълни Семерджиев.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.