• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Джон Кери се среща с Ирина Бокова в ЮНЕСКО

Джон Кери се среща с Ирина Бокова в ЮНЕСКО

/КРОСС/Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще посети на 18 октомври ЮНЕСКО, където ще се срещне и разговаря с генералния директор на Организацията Ирина Бокова, съобщиха дипломатически източници в Париж.

Според тях, по време на разговорите се очаква Кери да потвърди ангажимента и подкрепата на правителството на САЩ за усилията на ЮНЕСКО в борбата й с екстремизма и културното прочистване, срещу радикализацията сред младите хора, пресичането на трафика на културни ценности като начин на финансиране на тероризма, за опазване на културното наследство, устойчиво развитие и мир.

Това е второ посещение на държавен секретар на САЩ в ЮНЕСКО и показва значението, което САЩ придават на Организацията. През 2011 година Хилари Клинтън също посети като държавен секретар ЮНЕСКО и заедно с Ирина Бокова лансираха в присъствието на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун инициативата „Глобално партньорство за образование на момичета".

Визитата на Джон Кери беше обявена по време на политическите дебати в Изпълнителния съвет от посланичката на САЩ в ЮНЕСКО Кристъл Никс-Хинс, която припомни, че генералният директор Ирина Бокова е единственият ръководител на организация на ООН, поканена от Барак Обама да участва в срещата на върха в ООН за борбата срещу екстремизма през септември тази година, председателствана от американския президент. „Това е признание за ролята на ЮНЕСКО в укрепването на мира и сигурността", заяви посланичката на САЩ.

Това не е първата среща на генералния директор Ирина Бокова и американския държавен секретар Джон Кери. През септември миналата година двамата участваха във форум, посветен на опазването на сирийското и иракско културно наследство, в музея „Метрополитън" в Ню Йорк .

В посещението на Кери наблюдатели в Париж виждат желанието и амбицията на САЩ да укрепят позициите си в ЮНЕСКО и тяхната силна и недвусмислена подкрепа за Организацията в годината на нейния 70-ти юбилей.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Джим Кери...

17.10.2015 02:27:22

Анонимен

Бокова - генерален секретар на ООН, а доносничката на ДС Сталинка Георгиева - на бунището на историята!

16.10.2015 23:47:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.