• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Копривщица получи официално сертификата за вписване сред културните наследства на ЮНЕСКО

Копривщица получи официално сертификата за вписване сред културните наследства на ЮНЕСКО

/КРОСС/На 21 февруари 2017 г. на тържествена церемония в Централата на ЮНЕСКО в Париж, Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова връчи на кмета на гр. Копривщица Генчо Герданов сертификата за вписването на Събора на народното творчество в Копривщица в регистъра на ЮНЕСКО за най-добри практики на световното нематериално културно наследство. На церемонията присъства Н. Пр. Ангел Чолаков, посланик на България във Франция и постоянен представител към ЮНЕСКО, и други официални лица.
"Съборът в Копривщица е петият елемент, вписан в ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, след Чипровските килими, Бистришките баби, Нестинарството и обичая Сурва. Вписването на Събора в Копривщица в Регистъра на ЮНЕСКО на най-добри практики за популяризиране на световното нематериално културно наследство е поредното признание за богатството на културата на България.
Съборът се утвърди като уникална практика, която България сега споделя със света", подчерта Ирина Бокова и допълни, че "нематериалното културно наследство е душата на всеки народ. Създавани векове наред, обичаите, занаятите, песните и танците формират културния облик и духовното битие на човечеството. Именно споделянето на тези традиции са основата, върху която се градят толерантността и взаимното уважение. Като връзка между миналото, настоящето и бъдещето на човечеството трябва да ги съхраняваме и предаваме."
Вече 50 години Съборът на народното творчество в Копривщица показва жанровото разнообразие и изключителното богатство на нашето фолклорно наследство, съчетано с уникалната възрожденска атмосфера на този хубав български град. Той се утвърди като движение за опазване и популяризиране на българската традиционна култура, позната днес като нематериално културно наследство.
В днешно време Съборът се организира за около 10 000 участници от различните краища на страната, включително и българи, живеещи в чужбина, както и чужди граждани, изпълняващи български фолклор.
В своята история Съборът е достигал до над 20 000 изпълнители от читалищата от всички области на страната и от цял свят.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.