• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Издръжката на четиричленно семейство скача със 187 лв.

Издръжката на четиричленно семейство скача със 187 лв.

София /КРОСС/ След повишението на цената на тока с около 10 процента месечната издръжка на четиричленно семейство с две деца, които са харчили 2 375 лева, ще се увеличи със 187 лева. Това изчисли в ефира на Дарик независимият финансов експерт от КТ „Подкрепа" Мика Зайкова. По думите й най-голям процент от това завишение на издръжката ще заемат разходите за храна.
Мика Зайкова разкритикува повишаването на цената на тока, както и предложената от служебното правителство актуализация на тазгодишния бюджет.
Според финансовият експерт тези стъпки, плюс намерението с инструкция на НАП да се ограничи броя на хората на минимална заплата, чиито данъци трябва да бъдат възстановени - всичко това „минира" следващото правителство.
„Стъпвам на изчисленията на колегите от КНСБ за издръжката на живот през първото 6-месечие, като леко я завишавам във връзка с това, че от 1 юли се увеличи парното, а с 5% се увеличи и токът. За четиричленно семейство с две деца - тийнейджъри, началната издръжка, вместо 2240 лв., както колегите от КНСБ бяха изчислили, аз я изчислих на 2375 лв. Само около 15-20% от домакинствата имат такъв доход на човек - по 560 лв. си е много. Така че за тези, които имат такъв доход, ще се увеличи на месец издръжката със 187 лв. защото електрическата енергия влиза практически във всяка себестойност и с натрупване вдига цените".
Според Зайкова при семействата с по-ниски доходи, особено работещите бедни, увеличението ще е от порядъка на 47-50 лв.
„Най-голям относителен дял има храната. От тези 187 лв. 120 лева са завишение на храната, не искам да си помислям за пенсионерите", добави тя.
Зайкова коментира и излезлите съобщения в последните дни, че заради дефлацията ще се намалят и пенсиите.
„Както вървят нещата, поне 1,5% ще има ръст на пенсиите. Според мен това е нарочно пуснат слух, защото някой си прави сметка да замрази доходите не само от заплати, но и от пенсии".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.