• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Вера Иванова: Като родители на деца с увреждания не можем да участваме в този цирк

Вера Иванова: Като родители на деца с увреждания не можем да участваме в този цирк

/КРОСС/ „Ние не можем да участваме в изтребването на хората с увреждания. Като майки, като родители, в този цирк не можем да участваме. Не сме съучастници в убийството на децата си“. Това каза в предаването „12+4" Вера Иванова, представител на протестиращите майки.

Тя коментира забуксувалата законодателна работа и обявения за 30 юли ефективен „брутален протест" на майките на деца с увреждания. Родителите не одобряват поправките в Закона за личната помощ и с декларация официално излязоха от работната група, като нарекоха поправките „псевдоремонт".

„До петък имаше съобразяване с нашите текстове до положение с наклонена черта или в друг цвят сложени предложения от името на протеста. В петък получаваме почти завършения вид на закона, в който са махнати дори запетайките ни от предложенията. Няма никаква реформа. Това е препис на стария закон", обясни пред „Хоризонт" Вера Иванова.

Според нея национално представените организации на хората с увреждания „очевидно имат интереси само относно субсидиите, които получават" и са "удобните на държавата организации, които пречат на реформата". 

„Трябва да се случи реформа, защото и към днешна дата майки заварват децата си голи, завързани на пружини – това е отношението. Няма никаква лична помощ. Децата ни мрат по тези домове", подчерта Иванова.

Според майките в закона липсва индивидуалната оценка на нуждите и потребностите на хората с увреждания, а без такава оценка от компетентен орган „продължаваме да си държим тези толкова много ТЕЛК-ове с невярно съдържание и всичко да зависи от тях и да се оценяват нашите деца като негодни и да стават пенсионери още 16-годишни", посочи Вера Иванова.

Тя припомни, че родителите на деца с увреждания са дали срок до 1 октомври за влизането в сила на трите закона – за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги. По думите ѝ, предстоят „масови ефективни протести“. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.