• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Чернобил разболя 1 млн. българи

Чернобил разболя 1 млн. българи

/КРОСС/ Аварията в АЕЦ "Чернобил" разболя около 1 милион българи, научи "Телеграф" от родни лекари. Освен повече случаи на различни видове рак медицинските последиците са генетични мутации, дисфункции на мозъка, ускорено стареене и др. Заболеваемостта от рак у нас се е повишила три пъти след най-голямата ядрена катастрофа в света, случила се преди точно 29 години. Това сочат данни на Националния център за обществено здраве и анализи за 2014 г.
Статистическата информация не може да разграничава увеличаването на раковите заболявания според причините, но самото трикратно количествено нарастване на раковите заболявания спрямо времето преди чернобилската авария е показателно, коментира инж. Георги Стоилов, бивш председател на Комитета по енергетиката и на Агенцията по енергийна ефективност, пред в. "Телеграф".
По думите му няма друга причина (слънчева радиация, замърсяване и прочие), която да е изменила жизнената среда така радикално, както чернобилската радиация. Следователно логично е най-големият дял от заболяванията да се причиняват от нея. Още повече че по онова време (1986 г.) учените обясняваха, че най-голям пик в броя на болните ще има след около 30 години, коментира инж. Стоилов.

Тумори

Левкемия, рак на щитовидната жлеза, рак на гърдата и няколко други вида рак, тумор на главния мозък, генетични мутации, мъртвородени деца, дисфункции на мозъка, ускорено стареене, психически разстройства са статистически значимо свързани с аварията според Научния комитет на ООН по действие на атомната радиация (НКДАР).
Годишникът на Националния център за обществено здраве и анализи пък показва, че близо три пъти е нараснал броят на болните от рак на всеки 100 000 души в България от 1980 до 2013 г. Сравнението е с 1980-а, понеже данните са за цялото десетилетие до 1990 г.
Статистиката сочи, че през 1980 г. броят на раково болните българи е 133 336, а през 2013-а -277 456. Заболеваемостта на 100 000 души, която е най-важният показател, е скочила около три пъти -от 1279 на 3819 души. Новооткритите случаи пък се увеличават два пъти -от 232,7 на 461,9 човека на 100 000.

Проучване

Чернобилската авария беше един много серио зен инцидент, които оказа влияние не само върху онкологичните заболявания, но и въобще върху здравето на хората. Здравните последици бяха много тежки и за много хора фатални. Но основното въздействие на катастрофата върху здравето е сложно да се докаже заради природата на тези заболявания, обясни проф. Здравка Валерианова, шеф на Регистъра на онкологичните заболявания. За да можем със сигурност да твърдим, че еди-колко си случаи на рак се дължат на чернобилската авария, трябва да са проведени епидемиологични проучвания съвместно с радиобиолозите и широка гама от специалисти в различни области, каза проф. Валерианова.

Изследване

Според международното движение "Лекари за предотвратяване на ядрена война" от катастрофата са пострадали 830 000 души, които са ликвидирали последствията от аварията и са обезопасявали взривилия се блок, около 350 000 евакуирани, 8 300 000 жители на най-пострадалите райони в Русия, Украйна и Беларус, а също 600 000 000 европейски граждани от замърсени райони на Европа. Сред тях са българските граждани, от които управляващите при соц-режима първо скриха, а после омаловажаваха опасността.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.