• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Компания ще произвежда шоколад с гъби вместо със захар

Компания ще произвежда шоколад с гъби вместо със захар

/КРОСС/ Около половината състав на млечните шоколади е обикновена захар. Причината е тръпчивият и дори горчив вкус на какаото, която трябва да се тушира с много сладко. Американска компания обаче предлага алтернатива - вместо горчивината да се превъзмогва с големи количества захар, да се неутрализира чрез ферментация с помощта на специално култивирани гъби, пише "Ройтерс".

Компанията MycoTechnology започва експериментите с новата технология преди една година - първо с кафени зърна и зелен чай. Методът на ферментация не е свързана с химия, прилага се директно върху суровината и доказано редуцира горчивината без да уврежда качеството на крайния продукт.

Използват се гъби, които абсорбират съставките, причиняващи остър вкус и заедно с това оставят полезни вещества от себе си. Процесът отнема между една и три седмици. Накрая нуждата от захар за един стандартен шоколад се намалява с повече от 50% - от 31 на 15 грама.

От следващата седмица фирмата разширява дейността си като освен кафе и зелен чай започва да произвежда и специалния шоколад, обработен с гъби.

От шоколадовата индустрия не бързат да се радват на иновацията. Намаляването на захарта в шоколада представлява и потенциална заплаха за бизнеса и за качеството на продукта. По-малкото количество захар за големите производители означава необходимост да се увеличи някоя от другите съставки - какаовия или млечния концентрат. Така обаче ще се увеличи драстично съдържанието на мазнини. Освен това и двете съставки са по-скъпи от захарта, така че и цената ще скочи, предупреждават експерти, пише Дневник.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.