• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

До края на юли промените в съдебния закон да са приети, иска Захариева

До края на юли промените в съдебния закон да са приети, иска Захариева

/КРОСС/Законът за съдебната власт трябва да бъде приет преди лятната ваканция на парламента (1 август, б.р.). Това посочи в изявление пред медиите министърът на правосъдието Екатерина Захариева, която участва в разискванията на второ четене на законовите промени в Комисията по правни въпроси.

Министър Захариева изтъкна, че промените в закона се правят не в името на едно или друго съсловие, а за да се изпълнят очакванията на обществото за по-добро правосъдие. Очаква се с промените в Закона за съдебната власт да бъдат гласувани повече правомощия на общите събрания на съдиите, да бъдат гласувани повече правомощия на съдебния инспекторат, а прокуратурата да бъде частично децентрализирана.

Министър Захариева изтъкна, че по законопроекта е работено месеци наред. „Надявам се законопроектът да бъде приет преди лятната ваканция", изтъкна министър Захариева. По думите й е необходимо време, за да се приемат правилата за атестиране, конкурсни, правилата за инспектората, предвид гласуваните му нови правомощия по Конституция.

Правосъдният ни министър подчерта, че очаква следващата пленарна седмица промените да бъдат разгледани, за да може от края на годината новите конкурси и атестирането да започне да се прилага по новия закон. „Ако се отложи за есента, самото му прилагане на практика ще се забави и ще започне не по-рано от следващата година", коментира министър Захариева.

Относно промените, свързани с така нареченото съдийско самоуправление и предвидените правомощия на Общите събрания, министър Захариева изтъкна, че гласуваните в правна комисия промени дават повече правомощия на Общите събрания, от първоначално предвидените по вносител. Предстои в правна комисия да бъдат гласувани промените, свързани с командироването на съдиите и прокурорите.

„Ние сме въвели забрана за командироване на свободна длъжност. Години наред се държаха свободните длъжности, не се обявяваха конкурси и се командироваха прокурори и съдии. Това от една страна ги прави несигурни", коментира правосъдният ни министър и уточни, че по този начин дори това е една от предпоставките за държание в подчинено положение.

„Ти си командирован години наред, не се обявява конкурс за твоята позиция, не знаеш дали ще я заемеш трайно. Не приемам аргументите, че част от позициите били неатрактивни и не искал да се явява никой на конкурс. След като може без тях и са толкова неатрактивни години наред, е крайно време да се приеме съдебната карта и тези бройки или да се прехвърлят в други съдилища или прокуратури, или да се закрият като щатни длъжности", категорична бе министър Захариева.

Тя изрази надежда оттук нататък текстовете за атестиране, конкурси, правомощия на инспектората да минат в по-конструктивен дух и да бъдат максимално близо до текстовете на вносител. Запитана дали очаква текстовете в закона, свързани с инспектората да бъдат приети, поради критики към тях от самия инспекторат, Захариева заяви, че не счита, че те са оправдани.

„Имаме текст на Конституцията, имаме правомощия на инспектората. Трябва да съсредоточим усилията си върху създаване на капацитет в инспектората да ги изпълнява, а не в опит да заобиколим Конституцията такава, каквато е приета през миналата година. Текстовете на вносителите са балансирани", категорична бе правосъдният ни министър Екатерина Захариева.

По думите й те отразяват в пълна степен конституционните текстове и ги развиват. „Дават се всички гаранции за възможност на инспектората да създаде капацитет, чрез увеличаване на щатните му бройки, чрез създаване на възможност за диференцирано заплащане на инспектори, които ще извършват проверките.

Предвидени са и средства по ОП „Добро управление" за създаването на методиките и регистрите", коментира още министър Захариева. На въпрос дали е готова на отстъпки по някои от текстовете, правосъдният ни министър подчерта, че би подкрепила текстове, които са конструктивни. „Малко от предложенията са конструктивни по отношение на инспектората", коментира още министър Захариева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.