• 24 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8019
  •  GBP / BGN 2.2963
  •  CHF / BGN 1.9742
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Социалното министерство прави преглед на интеграционните мерки за бежанците

Социалното министерство прави преглед на интеграционните мерки за бежанците

/КРОСС/ Министерството на труда и социална политика ще направи преглед на дейностите, разписани в проекта на План за действие по интеграция за 2014 г. Най-неотложните мерки, които ще бъдат осигурени на чужденците, получили международна закрила, са курсове по български език и преход към професионално обучение. Това стана ясно след срещата на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков с Роланд-Франсоа Вейл, представител на Върховния комисар за бежанците на ООН (ВКБООН) за България.
Вицепремиерът Христосков съобщи, че вече се изпълняват дейности, заложени в плана, който предстои да бъде приет от Министерския съвет (МС). Документът е част от изпълнението на Националната стратегия за интеграцията на лицата, получили международна закрила в Р България, приета от МС на 4 юли тази година.
„Правителството предприема стъпки за предоставянето на интеграционни мерки за лицата, получили международна закрила. Днес е първият учебен ден за 2014/2015 г. и част от децата на бежанците са тръгнали на училище", каза вицепремиерът.
Друга част от дейностите за интеграция на бежанците включват мерки на Агенцията по заетостта за намиране на работа на регистрираните безработни чужденци и осигуряването на жилища за тях с помощта на областните управители и общинските администрации.
„В момента тече процедура по номиране на членове от заинтересованите институции за участие в Националния съвет по миграция и интеграция", съобщи вицепремиерът и председател на съвета Йордан Христосков.
„Познаването на българския език е основа за успешната интеграция на бежанците. Подкрепяме усилията на правителството в тази насока", подчерта Роланд-Франсоа Вейл. Той се позова на данни от Държавната агенция за бежанците, според които от началото на годината 4 500 лица са получили бежански и хуманитарен статут в България. „Представителството на ВКБООН може да помогне на страната с техническа помощ, експертиза и обучения на новопостъпили служители", каза Роланд-Франсоа Вейл.
На 17 и 18 септември 2014 г. в Боровец ще се проведе експертна среща за социалната закрила и интеграцията на лица със специални нужди, търсещи или получили международна закрила. Организатор е представителството на ВКБООН в България. На форума експерти от Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания и Държавната агенция за закрила на детето ще споделят своя опит в реализирането на мерки, насочени към социална защита и зачитане на човешките права на лица, получили международна закрила в България.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.