• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Захарова обвини САЩ и Германия в намеса заради протестите в Москва

Захарова обвини САЩ и Германия в намеса заради протестите в Москва

/КРОСС/ Говорителят на руското външно министерство обвини американското посолство в Москва и "Дойче веле", че са призовавали за участие в неразрешения протест в столицата, завършил със стотици арести.

След митинга заради недопускане на опозиционни кандидати до общинските избори на 8 септември Захарова каза за телевизия "Россия 1", че Русия ще се обърне както към САЩ, така и към Германия заради случващото се. По думите ѝ дипломатическата мисия публикувала маршрута на демонстрацията "минута по минута", предаде ТАСС.

Тя не навлезе в подробности. Нито на сайта на посолството, нито в профилите във "Фейсбук" и "Туитър" е публикувана подобна информация. Вчера обаче посолството използва профила си в "Туитър", за да заяви, че "властите (в Русия) продължават да ограничават правата на гражданите на израз на мнение чрез свободни и честни избори и провеждане на мирни сбирки, гарантирано от конституцията (на Русия)". Действията на властите "нарушават правата на гражданите на всестранно участие в демократичния процес", продължава съобщението.

"Дойче веле", международната мрежа на Германия, се финансира пряко от германския бюджет, рускоезичната ѝ редакция обяви действията на протестиращите за борба за честни избори. След протеста Берлин обяви, че арестите са "несъразмерни" спрямо мирния характер на събитието, и призова за освобождаването на демонстрантите. Подобни позиции дойдоха от Лондон и Париж, както и от Европейския съюз.

Междувременно руското посолство в Лондон нападна британските медии заради това, че нарушавали принципа на безпристрастност при отразяването на митингите в Москва. "Отново сме принудени да отбележим предубедените и лишени от обективност материали в британски медии, посветени на арестите на незаконно протестиращи граждани (в Москва)", се казва в изявлението, цитирано от ТАСС и БТА. "Освен това активното участие на представители на британски медии в митингите, както и нагледното нарушение на принципа за безпристрастност при отразяването на тази тема ни кара да мислим за тяхна ангажираност и непосредствен интерес от дестабилизирането на вътрешнополитическата обстановка в нашата страна", подчертава посолството.

В изявлението се подчертава, че в самата Великобритания организаторите на масови безредици могат да получат затвор до 10 години, а британската полиция има правото да решава самостоятелно за използването на физическа сила и помощни средства при провеждането на неразрешени или забранени масови прояви, които пречат на транспорта. Руските дипломати подчертават също, че протестите в Москва "нямат нищо общо с демокрацията и свободата на изразяване".

Според правозащитници задържаните на вчерашния митинг са над 1000. Полицията обяви, че броят им не надвишава 600 души.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.