• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Децата и младежите в Европа са все по-затлъстели

Децата и младежите в Европа са все по-затлъстели

/КРОСС/ Един на всеки трима юноши в Европа е с наднормено тегло или затлъстяване. Това показва ново изследване, цитирано от ДПА.

Липсата на физическа активност, лошите хранителни навици и някои икономически фактори, са виновниците за увеличаването на затлъстяването. Това показва доклад, разпространен от европейската служба на Световната здравна организация (СЗО) в Копенхаген.

В 16 от 27 изследвани държави между 2002 и 2014 г., разпространението на затлъстяването се е увеличило, особено в Източна Европа, сочи изследването.

Изключенията са сред 13-годишните момчета в Норвегия и 11-годишните момичета в Испания.

Здравословните проблеми, свързани със затлъстяването, включват увеличен риск от развиване на диабет тип 2, хипертония и сърдечни заболявания.

Липсата на физически упражнения и заседналият начин на живот - основно седене и гледане на телевизия или игри, сърфиране в интернет или извършване на друга дейност на компютър - заедно представляват вторите най-често срещани занимания сред младежите, което представлява 60% от времето им в будно състояние.

Друга констатация в изследването е, че младите хора в Европа често консумират големи количества бърза храна и подсладени със захар напитки, както и че прекарват по-малко време в хранене със семейна храна в сравнение с предишните поколения.

Повечето млади хора нямат да преодолеят затлъстяването с течение на възрастта: около четирима на всеки петима затлъстели младежи, ще продължат да имат проблеми с теглото и като възрастни. Това предупреждение отправи ръководителят от регионалния офис на СЗО по програмата за храненето, физическата активност и затлъстяването.

Насърчаването на по-здравословни диети - включително повече плодове и зеленчуци, повече физически дейности, както и насочването към високорискови групи в местни общности са сред препоръките.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.