• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Николай Радев: Ангажираме се да спасим общинското здравеопазване. Знаем как да го направим!

Николай Радев: Ангажираме се да спасим общинското здравеопазване. Знаем как да го направим!

/КРОСС/ "Приоритет в нашата управленска програма „Пловдив на хората" е спасяването на общинското здравеопазване", заяви кандидатът за кмет на Пловдив с № 56 Николай Радев и даде възможност на лекарския екип в листата на „БСП за България" да очертае параметрите на оздравителната програма.

Младият хирург д-р Атанас Баташки описа идеята за спасяване на изпадналата в тежко финансово състояние МБАЛ „Св.Мина". Първо, тя не бива да бъде търговско дружество, а общинска структура, като преструктурирането трябва да стане с решение на Министерството на здравеопазване. „В новата ситуация основните заплатите на медицинския персонал се поемат от общинския бюджет. Изчисленията показват, че това „перо" на МБАЛ „Св. Мина" възлиза на 3 млн. лв., сума която не е непосилна за общината" - уточни Радев.

„Законът за българското здравеопазване позволява това да се случи - допълни го д-р Баташки.- А средствата за допълнително материално стимулиране идват от дейностите по Здравна каса". И даде пример с ведомствени болници, като ВМА и на МВР. „Говорим конкретно за общинските болници в Пловдив и за община Пловдив - припомни смисъла на авангардното предложение Николай Радев.

„Недопустимо е в управителния орган на града и в здравната му комисия да няма достатъчно вещи в сферата на здравеопазването личности" - включи се в обсъждането д-р Любомир Паунов, млад хирург, кандидат за общински съветник от листата с № 56". Той отново разви идеята си за млади лекари специализанти в общинските болници със стипендии от общината. Така трябва да се процедира и с медицинските специалисти - предложи медицинската сестра Бойка Балтаджиева, кандидат-общински съветник. Тя изтъкна, че липсата на кадри в общинските болници е свързано с ниското им заплащане.

„Належащ проблем е долекуването на пациентите след приключване на интервенции. За тях трябва да се грижат специално обучени кадри. Пловдив спешно се нуждае от центрове за долекуване" - е мнението на д-р Регина Хатър, доктор по обща и пластична хирургия, кандидат за общински съветник от„БСП за България".

„Идеите, които споделихме и общо обсъдихме, могат да се приложат успешно в общинското здравеопазване, само ако получим доверието на пловдивчани на 27 октомври с № 56" - обобщи дискусията кандидатът за кмет на район Северен- д-р Атанас Баташки.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.