• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Путин и Зеленски проведоха първи разговор. Вижте темите

Путин и Зеленски проведоха първи разговор. Вижте темите

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин проведе първи телефонен разговор с президента на Украйна Владимир Зеленски. Според прессекретаря на ръководителя на руската държава Дмитрий Песков, разговорът се е състоял по инициатива на украинската страна, предава TACC.

"Обсъдени бяха въпроси за уреждане на проблема в югоизточната част на Украйна и съвместна работа по връщането на лица, задържани и от двете страни", каза Песков. "Беше договорено да се продължи тази работа на експертно равнище", каза той. "Обсъди се и възможността за продължаване на контактите в нормандския формат", каза той.

Песков уточни, че разговорът се е състоял по инициатива на украинската страна.

Този разговор е първият контакт между Путин и Зеленски след избирането на новия президент на Украйна. Преди това не са контактували по никакъв начин телефонни, лични разговори или размяна на писма.

Ключовата тема на телефонния разговор между Зеленски и Путин беше въпросът за освобождаването на украинските моряци, арестувани за нарушаване на държавната граница в Керченския проток през ноември миналата година. Това съобщиха в четвъртък от пресслужбата на украинския държавен глава, цитирани от TACC

"На 11 юли президентът на Украйна Владимир Зеленски проведе телефонен разговор с президента на Руската федерация Владимир Путин. Ключовият въпрос беше освобождаването на арестуваните моряци. Също така стана дума за завръщането на други украински граждани, които са задържани в Руската федерация", се казва в съобщението.

В пресслужбата на Зеленски добавиха, че събеседниците са обсъдили и продължаването на преговорите в нормандски формат.

Руският президент заяви, че е готов да преговаря във всякакъв формат с новия президент на Украйна за разрешаване на конфликта в Източна Украйна, но след съставяне на новото украинско правителство.

Преди това, на 8 юли, Зеленски, чрез социалната мрежа Фейсбук се обърна към руския си колега с предложение да се срещнат в Минск с посредничеството на САЩ, Великобритания, Германия и Франция, за да обсъдят конфликта в Донбас и Крим. Както каза Зеленски, той предлага "създаване на компания за разговор" в лицето на американския президент Доналд Тръмп, британския премиер Тереза Мей, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.