• 08 Дек 2025 |
  •  USD / BGN 1.6795
  •  GBP / BGN 2.2411
  •  CHF / BGN 2.0885
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Глобално затопляне = токсична морска риба?

Глобално затопляне = токсична морска риба?

/КРОСС/ Повишаването на повърхностните температури на световния океан, предизвикано от климатичните промени, може да причини натрупването на твърде много живак в тъканите на морските риби и дарове. Това може да има сериозни последици за консумиращите морска храна.

Изследване, публикувано в журнала PLOS ONE, демонстрира как живачни пари и съединения, отделени в атмосферата от индустриално замърсяване се натрупват във водни басейни на сушата, откъдето се изливат безспирно в световните океани. Там те се превръщат в метилживак и се свързват химически с хлориди, които трудно се поддават на разлагане във водата и са трайни. Морските организми постепенно поемат живачни замърсители от водатаq, в която живеят, дишат и се хранят.

От това замърсяване страдат както животните, така и хората. Токсичният метал забавя техния метаболизъм и понижава жизнените им способности. При човека живакът, прониква в черния дроб, бъбреците, кръвта и главния мозък.

Черният дроб и бъбреците развиват дегенеративни изменения, в кръвта пада броя на червените кръвни клетки - еритроцити, а в храносмилателната система практически се разкъсва от множеството възпалителни процеси, протичащи след тихото и незабелязано натрупване на живак в тъканите и. Най-тревожното свойството на живака като отрова, е да се натрупва бавно, в течение на няколко години без явни симптоми, но при достигането на определени концентрации може бързо да доведе до фатален край.

Макар в природата да съществува механизъм, който обезврежда живачните отрови в окените с помощта на слънчевата светлина, той от десетилетия не е достатъчен, за да компенсира замърсяването. Съдържащият се живак в риби от отровени води може да надхърли 5-7% от теглото на една риба, като това количество слабо се влияе от топлинната обработка на храната. Максимална концентрация на живак се среща при хищни риби като акули, сомове, риба тон и др.

Източник: www.puls.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.