• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Талибаните спират достъпа на момичета до средните училища в Афганистан

Талибаните спират достъпа на момичета до средните училища в Афганистан

/КРОСС/ Момичетата и жените в Афганистан няма да имат достъп до средно образование. Това показват насоки, публикувани от властта на талибаните, преди отварянето на училищата в страната.

В изявлението на властите се изтъква, че всички мъже - учители и ученици, трябва да се върнат към образователните си институции. Другият пол не се споменава.

Това се случва, след като вчера талибаните превърнаха Министерството по женските въпроси в работилото през управлението им през 1996-а и 2001-ва ведомство за ценностите и превенцията на порока, съблюдаващо спазването на шериата.

На практика ислямистите прекъснаха достъпа на жените в страната до обучение, след като по-рано през месеца забраниха смесеното обучение в университетите. Това беше разчетено като забрана, тъй като повечето от образователните институции не могат да обособят отделни пространства с отделни преподаватели за мъже и жени.

Същевременно Съединените щати признаха, че при техен удар с дрон в Кабул в края на август са били убити 10 цивилни. Инцидентът се случи дни преди края на американската евакуация и след кървавия атентат на летището в афганистанската столица.

Разследване на Пентагона е установило, че при удара е загинал социален работник и девет души от семейството му, сред тях 7 деца, най-малкото - на две.

Генерал Кенед Маккензи от американското централно командване нарече случая „трагична грешка".

Американските сили са смятали погрешно, че автомобилът на социалния работник е кола бомба на „Ислямска държава".

Предполагаемите действия на клона на ИДИЛ в Афганистан продължават.

В Джалалабат, считан за бастион на групировката, двама души загинаха при серия от взривове, в които мишени са били автомобили на талибаните.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.