• 20 Юни 2024 |
 •  USD / BGN 1.8246
 •  GBP / BGN 2.3142
 •  CHF / BGN 2.0489
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 36°C

Научна конференция събра изтъкнати учени в Ахтопол за 19 – ти пореден път

Научна конференция събра изтъкнати учени в Ахтопол за 19 – ти пореден път

/КРОСС/ Историци, археолози и изявени изследователи от различни области на знанието участваха в деветнадесетата кръгла маса на тема: "Светилища, религии, църкви и манастири в Черноморска Странджа", която се проведе в Ахтопол. Организатори на научния форум са сдружение „Черноморска Странджа" и фирма „Демакс".

В началото на конференцията домакинът инж. Петър Кънев благодари на всички гости и участници за сериозния труд, който полагат, за да опазят и изследват културно-историческото наследство.

"Събираме се за деветнадесети път. По време на пандемията пропуснахме две години. Сега ще наваксаме. От мое име и от името на колегата Марин Несторов, добре дошли!", приветства лекторите и гостите инж. Петър Кънев.

„За поредна година сдружение „Черноморска Странджа" с помощта на „Демкас", успяваме да организираме научна конференция в Ахтопол. Темите и този път са изключително интересни. Годината е знакова за всички нас, защото неотдавна компанията ни навърши 30 години. Малко са фирмите, които са успели в този дълъг период, свързан с големи турбуленции, да оцелеят и да се развиват успешно. Ние успяхме! Желая Ви здраве!" , каза още инж. Кънев.

Откриването започна с водосвет, отслужен от агатополски епископ Иеротей, викарий на Сливенската митрополия.

Водещи на срещата бяха председателят на Научния съвет на Сдружението д-р Атанас Орачев и проф. Диляна Ботева от СУ „Св. Климент Охридски". Лектори бяха изтъкнати български учени.

По време на събитието инж. Петър Кънев и проф. Иван Илчев, ръководител на центъра за върхови научни постижения „Наследство БГ" подписаха споразумение за сътрудничество. Проф. Илчев поясни, че "Черноморска Странджа" и оглавявания от него център заедно ще разработят европейски проект с румънски партньори и ще изследват важни за науката обекти.

По време на форума Епископ Йеротей Агатаполски изнесе доклад на тема „Църкви и манастири в Странджа: минало, настояще, бъдеще" . Д-р Атанас Орачев говори за
„Османското" Черно море, крайбрежните странджански манастири и пиратството на запорожките казаци през XVII век. Доц. д-р Милена Петкова (СУ „Св. Климент Охридски") запозна присъстващите с османските печати от фонда на ОК „История на котвата" в Ахтопол. Проф. дин Светлозар Елдъров (Институт за балканистика с Център по тракология) говори за българския монах Пантелеймон, неговото учение и манастирите му в Одринска Тракия през третата четвърт на ХІХ век. Проф. дин Диляна Ботева представи презентация на тема: „Латинска благословия или Сабазиев жест? Какво, как и защо?".

Татяна Байкушева (РИМ-Бургас) разказа за античните бронзови статуетки на Тракийския Херос от фонда на Регионален исторически музей - Бургас. Нели Симеонова и д-р Атанас Орачев бяха подготвили доклад на тема: „Алтарът от Каябашкия скален комплекс и „Раждането" на богове и герои в Тракия", а Светослава Рудолф и Пламен Вукадинов представиха своя проект „Филми за потънали кораби в странджанския шелф". Срещата завърши с лекцията на доц. д-р Бони Петрунова (НИМ-София): „Представяне на витрина с нови находки от църквата на манастира Св. Йоан Предтеча (в ОК „История на котвата")".

Гости на събитието бяха акад. Юлиан Ревалски, проф. Иван Илчев - член - кореспондент на Българска академия на науките, акад. Васил Николов, издателят Иван Гранитски, проф. Станислав Станилов, д-р Аксиния Бутева от Министерство на културата, нумизматът проф. Иля Прокопов, дипломатът Пламен Грозданов, д-р Стефан Пейков, Стоян Райчевски, кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, кметът на Ахтопол Станислав Димитров, бившите областни управители на Бургаска област Стойко Танков и Вълчо Чолаков, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов.

След приключването на научната част от форума участниците посетиха музея „История на котвата", където се запознаха с най- новите постъпления, произхождащи от църквата на манастира Св. Йоан Предтеча в Ахтопол.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.