• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Тайният апартамент в Айфеловата кула в Париж

Тайният апартамент в Айфеловата кула в Париж

/КРОСС/ Гюстав Айфел дарява Париж с една от най-известните забележителности в света - Айфеловата кула. Но Айфел иска да запази част от триумфа за себе си: на върха на кулата инженерът проектира луксозен мини-апартамент, до който достъп имат само той и най-близките му – на 285 метра височина.

Инвентарът на малкия апартамент, състоящ се от две стаи, които се сливат една в друга, контрастира с модерното строителство: Айфел иска да е уютен вътре и обзавежда апартамента с фини дървени мебели, килим и дори пиано. Стените са покрити с ориенталски тапети, украсени със скъпи маслени картини.

Според френския писател Анри Жирар слуховете за частната резиденция на Айфел в Айфеловата кула скоро обикалят Франция. В книгата си La Tour Eiffel de Trois Cent M?tres Жирар разказва как в офиса на Айфел пристигат десетки писма, в които знаменитости и богати парижани му предлагат „малко състояние”, за да им бъде позволено да останат в апартамента за една нощ.

Но Айфел отхвърля всяка оферта. Той не иска жилището да се превърне в туристическа атракция, прекарва време предимно сам там, като само от време на време кани семейството си и избрани гости, като американския изобретател Томас Едисън.

От 2015 г., независимо дали на Айфел му харесва или не, туристите могат да влязат в помещенията, отдавна забравени поради тяхната изключителност: мини-апартаментът е реконструиран и обзаведен точно както е бил по времето на инженера.

За това свидетелстват и три специално изработени восъчни фигури: те показват самия Айфел в разговор с Томас Едисон, който му подарява изобретения от него грамофон. Зад него стои елегантно, но тихо на заден план дъщерята на Айфел - Клер.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.