• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Срещу незаконните депортации: В подкрепа на саудитския дисидент Абдулрахман ал-Халиди

Срещу незаконните депортации: В подкрепа на саудитския дисидент Абдулрахман ал-Халиди

/КРОСС/ Докато съдебната битка за справедливост продължава, ангажирани граждани, активисти и защитници на човешките права ще се съберат в знак на солидарност на 1 април 2024 г. от 8:30 ч. пред сградата на Върховния административен съд - София, бул."Александър Стамболийски" 18, за да протестират срещу неправомерните екстрадиции и да изразят подкрепа за Абдулрахман ал-Халиди, саудитски дисидент, изправен пред несигурно бъдеще в България.

Тежкото положение на Абдулрахман ал-Халиди привлече вниманието на международната общност, тъй като той е изправен пред потенциално екстрадиране обратно в Саудитска Арабия, където безопасността и свободата му са изложени на сериозен риск. Ал-Халиди е избягал от родината си заради преследване в резултат на критиките си срещу саудитския режим. Търсейки убежище в България, той е имал надеждата че ще намери сигурност и защита по силата на международното право.

Пътят му в търсене на убежище обаче се оказва изпълнен с огромни трудности и правни пречки. Понастоящем той вече трета година на практика е лишен от свободата си, без да е извършил каквото и да било престъпление, а делото му е в процес на разглеждане във Върховния административен съд, като се очаква окончателно решение относно статута му на бежанец. Резултатът от това решение може да има значителни последици за бъдещето и безопасността на ал-Халиди, а решението за неговия статут може да се проточи още, ако ВАС реши да върне делото на ДАБ и процедурата да започне отначало. Това ще удължи несигурността на ал-Халиди и ще го направи уязвим за по-нататъшно преследване, включително и за екстрадиция в нарушение на правото му да получи убежище.

В допълнение към производството пред Върховния административен съд, адвокатите на ал-Халиди са подали жалба до Административен съд София-град срещу заповедта на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) за настаняването му в Бусманци. Тази заповед, ако бъде призната за незаконна от административния съд, може да доведе до освобождаването на ал-Халиди от ареста.

Въпреки тези правни усилия заплахата от екстрадиране все още непосредствено застрашава Абдулрахман ал-Халиди.

Дори и ако Административен съд София-град се произнесе срещу заповедта за настаняване на агенцията, няма гаранции, че ал-Халиди ще бъде освободен.

В отговор на това тревожно развитие на събитията загрижени граждани и застъпници ще се съберат на 1 април 2024 г., от 8:15 сутринта пред сградата на ВАС в знак на солидарност с Абдулрахман ал-Халиди и да поискат справедливост. Протестът има за цел да допринесе за по-добра осведоменост на обществеността във връзка с положението на ал-Халиди и да призове българските власти да спазят ангажимента си към правата на човека и международното бежанско право.

Призоваваме всички лица и организации, посветени на защитата на правата на човека и закрилата на бежанците, да се присъединят към нас в общия ни глас срещу незаконните депортации и в подкрепа на правото на Абдулрахман ал-Халиди да получи сигурност и свобода.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.