• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Алея в градския парк на Белш, Албания, носи името на българска художничка с албански корени Лика Янко

Алея в градския парк на Белш, Албания, носи името на  българска художничка с албански корени Лика Янко

/КРОСС/ От днес централната алея в градския парк на Белш, Албания, носи името на талантливата българска художничка с албански корени Лика Янко. В официалната церемония по именуването взеха участие министърът на културата на Република България проф. Велислав Минеков, кметът на град Белш, Ариф Тафани, както и албанската зам.-министърка на културата, д-р Мери Кумбе.

В словото си по време на откриването министър Минеков изтъкна своята убеденост, че така, както улиците и алеите в парковете са сред най-важните артерии на един град, които свързват хората в него, вярва, че Лика Янко ще продължи да свързва България и Албания, нашите две приятелски страни, предоставяйки ни нови възможности за срещи в изкуството.

Лика Янко е родена в София като Евангелия Грабова, а съдбата на нейните родители е неразривно свързана с Албания. Животът на Лика Янко е пълен с много премеждия и трудности, преди критиката да започне да пише за нея като за „Пикасо в рокля". Творбите й са повлияни както от френските художници и от ван Гог, така и от духовните пространства на България и Албания. „За мен е чест да присъствам на именуването на централната алея в градския парк на Белш на емблематичната и космополитна Лика Янко. Връзката между българите и албанците не е от вчера, а искреното приятелство между народите ни датира вероятно от преди сключените официални дипломатически договори между държавите ни. Вярвам, че личността на Лика Янко е още едно потвърждение за това", изтъкна министър Минеков в словото си. Той благодари на екипите на кметството на град Белш и на посолството ни в албанската столица, като изрази надежда, че настоящото събитие е още един повод за активизирането на двустранните ни отношения в областта на културата.

Малко по-рано днес министър Минеков присъства и на официалното закриване на проекта за изграждане на улично LED-осветление „All-in One Solar LED Street Lights", финансиран от Република България в рамките на Официалната помощ за развитие. Министър Минеков преряза лентата на обекта заедно с кмета на град Белш Ариф Тафани и в присъствието на зам.-министъра на културата на Албания д-р Мери Кумбе, посланика ни в Тирана Момчил Райчевски, почетния консул на Република България г-н Селим Ходжа и екипа на посолството ни в Тирана.

В програмата на българската делегация в Албания, водена от министър Минеков, е включена и среща в посолството ни в късния следобед с председатели на български дружества и членове на българската общност в Албания.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.