• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Защо албатросите все по-често се „развеждат“

Защо албатросите все по-често се „развеждат“

/КРОСС/ Албатросите, едни от най-лоялните и моногамни същества в света, са започнали да се "развеждат" все по-често - и вината за това може да се корени в климатичните промени, пише "Гардиън".

В ново проучване на Кралското дружество на Великобритания изследователи твърдят, че изменението на климата и затоплянето на водите повишават честотата на раздяла на албатросите. Обикновено след избора на партньор само 1-3% от тях се разделят в търсене на други романтични приключения.

Но в годините с необичайно високи температури на водата, тази средна стойност постоянно се е повишавала, като до 8% от двойките са започнали да се разделяли. Учените са изследвали дива популация от 15 500 размножаващи се двойки на Фолклендските острови в продължение на 15 години.

За морските птици по-топлите води означават по-малко риба, по-малко храна и по-сурова среда. По-малко пиленца оцеляват. Хормоните на стреса в организма на птиците се увеличават. Те са принудени да ловуват по-надалеч.

Албатросите живеят 50-60 години, имат дълъг "тийнейджърски" период, в който се учат как да съблазняват партньора си чрез танц, и предприемат многогодишни пътувания далеч от дома, когато пораснат. Обикновено те се свързват за цял живот и шумно празнуват, когато посрещат партньор след дълго отсъствие.

Но сега тези птици преминават през други периоди, които звучат познато на хората - стрес заради климатичната криза, повече работа за набавяне на храна, логистични трудности при общуването с пътуващия партньор.

По думите на Франческо Вентура, изследовател от Лисабонския университет и съавтор на проучването на Кралското дружество, изследователите са били изненадани да научат, че по-топлите води са свързани с необичайно висок процент на разделяне на двойките албатроси.

Разводите на албатросите обикновено се предсказват от неуспеха в размножаването, казва Вентура. Ако една двойка не успее да роди малко, вероятността да се разделят е по-голяма. По-малко храна за птиците може да доведе до повече неуспехи. Но учените с изненада установяват, че дори когато отчитат този фактор, по-високите температури на водата имат допълнителен ефект - повишават процента на разводите дори при успешно размножаване.

Вентура изтъква две възможни причини - едната е, че затоплянето на водите принуждава птиците да ловуват по-дълго и да летят по-далеч. Ако не успеят да се върнат за размножителния сезон, партньорите им може да заминат с някой друг. Освен това, когато водите са по-топли и средата е по-сурова, хормоните на стреса при албатросите се повишават. Птиците могат да почувстват това и да обвинят партньора си.

Броят на албатросите в света рязко намалява в последните години. Популациите на птиците от този вид, които учените изследват, се свиват с по 5-10% ежегодно от 2005 г. насам.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.