• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Радостина Александрова: „Омикрон“ изглежда безобиден, но може да създаде проблеми

Радостина Александрова: „Омикрон“ изглежда безобиден, но може да създаде проблеми

/КРОСС/ В момента няма недостиг на ваксини. „Омикрон" изглежда много безобиден, но може да създаде много проблеми. Това заяви вирусологът Радостина Александрова по БНТ.

Александрова уточни, че в новите ваксини срещу Омикрон няма никакво притеснение. Неваксинираните обаче срещу COVID-19 няма да могат да се възползват директно от новите ваксини, адаптирани срещу варианта „Омикрон". Причината е, че двата препарата - на Pfizer/BioNTech и на Moderna, са одобрени в Европа само като подсилващи дози за вече ваксинирани срещу коронавирусната инфекция хора. Тоест, те са бустери и не могат да се използват веднага, ако се започва напълно нов имунизационен курс.

Новите ваксини срещу Омикрон в Европа действат срещу един от подвариантите на "Омикрон" - BA.1, както и срещу оригиналния щам на COVID-19. ЕМА препоръчва препаратите да се използват от лица над 12 години, но се очаква да бъде разработен вариант и за деца.

Ваксините, с които разполагаме в момента, дават достатъчно добра защита по отношение на тежко боледуване, влизане в болница или смърт, отбеляза Александрова.

Радостина Александрова посочи, че вирусът активно ще се променя и няма как да се предвиди в каква посока ще продължи неговата еволюция. Най-важното е да бъде поставена бустерна доза, уточни вирусологът. Работи се върху комбинирана ваксина за коронавирус и грип. В края на следващата година бихме имали по-голяма яснота за такава комбинирана ваксина, каза тя.

Радостина Александрова призова да се спазват и всички превантивни мерки, защото все още не сме спечелили битката.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.