• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Големият приятел на България Мехрибан Алиева допринася за развитието на приятелски отношения между двата народа

Големият приятел на България Мехрибан Алиева допринася за развитието на приятелски отношения между двата народа

/КРОСС/ Пряко участие в развитие на съвременен и независим Азербайджан, решение на социални въпроси, привързаност към идеите за милосърдие и морал, постоянно желание да протегне ръка за помощ и да направи добро - всичко това е основата на житейската философия на първия вицепрезидент на Република Азербайджан, председателя на Фондация „Гейдар Алиев" и посланика на добра воля към ЮНЕСКО и ИСЕСКО Мехрибан Алиева. Работейки рамо до рамо с президента Илхам Алиев, неговия спътник в живота и най-близък съюзник, Алиева дава голям принос за динамичното развитие на страната.
Тя успешно ръководи фондация „Гейдар Алиев" в продължение на 16 години. Възраждането и развитието на благотворителните традиции на азербайджанския народ стават възможни благодарение на личния пример на председателя на фондация „Гейдар Алиев".

В продължение на 16 години г-жа Алиева с чест изпълнява задълженията си като посланик на добра воля към ЮНЕСКО. Бидейки едновременно и посланик на добра воля към ИСЕСКО, тя неуморно работи, за да информира света за историческото и културното наследство на Азербайджан и неговите реалности.
Особено Мехрибан Алиева е съсредоточена върху търсенето на решения за проблеми, пред които са изправени уязвимите слоеве от населението, и по-специално вътрешно разселените лица, които са загубили домовете си в резултат на арменско-азербайджански конфликт. Ё1Първата й среща като първи вицепрезидент е била посветена на преместването на бежанци и вътрешно разселени лица, временно настанени в общежитията в Баку и Сумгаит. Веднага след срещата е изготвен план за действие и започва конкретна работа. За кратък период от време са подобрени жилищните условия на 300 000 бежанци и вътрешно разселени лица. Миналата година още 5 923 семейства на вътрешно разселени лица са преместени в нови апартаменти.
Инициативите на първия вицепрезидент като нови училища за новия Азербайджан, подкрепа за образованието, изграждане на сиропиталищата и училища-интернати и развитие на предучилищни институции изиграват важна роля за подобряване на образованието. В рамките на програма "Нови училища за новия Азербайджан", стартирана през 2005 г., са построени и реновирани до 500 училищни сгради, осигуряващи образование на повече от 100 000 ученици. Ремонтирани са до 40 детски градини, част от сградите на сиропиталищата и училищата-интернати.

Фондацията "Гейдар Алиев" избира гр.Велико Търново за първа азербайджанска инвестиция в сферата на културата в Източна Европа и включва крепостта Трапезица в списъка на културните паметници за световните богатства.
Откриването на архитектурно-музеен резерват „Трапезица", възстановен с подкрепа на фондация „Гейдар Алиев", се състоя на 22 септември 2016 г. във Велико Търново. Първата дама на Азербайджан, президентът на фондация „Гейдар Алиев" г-жа Мехрибан Алиева и вицепрезидентът на фондацията г-жа Лейла Алиева присъстват на церемонията, на която са посрещнати от премиера на България Бойко Борисов, кмета на град Велико Търново Даниел Панов и други български високопоставени лица. Това значимо събитие, широко обхванато от азербайджанските и българските средства за масова информация, демонстрира тесни отношения между двата народа. Премиерът Борисов го определи като солиден мост на приятелство между България и Азербайджан.
Освен това, на 22 септември 2016 г. в Музея "Възраждане и Учредително събрание се състоя церемонията по удостояването на председателя на фондация „Гейдар Алиев" Мехрибан Алиева със званието "Почетен гражданин на Велико Търново" и с титлата "Доктор хонорис кауза" на Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий".
Изказвайки благодарност на Мехрибан Алиева от името на населението на града, кметът на Велико Търново Даниел Панов отбелязва, че предложението му тя да бъде избрана за почетен гражданин е прието единодушно на тържествено заседание на Общинския съвет на 25 август 2016 г. и е най-високото отличие на града.
Също така по време на посещението първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева и премиерът Бойко Борисов валидират пощенски плик с марка, посветена на крепостта Трапезица, която е съвместно издание между България и Азербайджан.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.