• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

САЩ може да загубят Аляска заради антируските санкции

САЩ може да загубят Аляска заради антируските санкции

/КРОСС/ Руската федерация е започнала подготовка за контраатака срещу американските ограничителни мерки, поради които САЩ могат да загубят Аляска, пише китайското издание Sohu.

"Русия няма да позволи на Щатите да правят каквото си искат. Москва е подготвила контраатака. Наскоро председателят на Държавната дума на Руската федерация Вячеслав Володин внезапно обяви, че Русия има какво да си върне, например Аляска", се казва в материала.

Според източника, отношенията между двете страни са "нагорещени до краен предел". И така, Щатите искат да доведат Руската федерация до фалит и да унищожат икономиката на страната. В същото време, според изданието, САЩ също така очакват да изолират Русия от всички страни.

В материала се отбелязва, че Вашингтон никога не е бил в пряк конфликт нито с Руската федерация, нито със Съветския съюз, но Руската федерация ще бъде готова да отговори в случай на радикални мерки от американска страна.

По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова реагира иронично на забележката на кореспондента на американския телевизионен канал CNN в Украйна, напомняйки му за историческата принадлежност на Аляска към Русия.

Аляска е най-северният и най-голям щат на САЩ, разположен в северозападната част на Северна Америка и имаща морска граница с Русия в Беринговия проток. Аляска е открита от руска експедиция през 1732 г. До 1867 г. той е владение на Русия в Северна Америка, но е продаден на Съединените щати за 7.2 милиона долара, които се равняват на днешните 125 милиона долара. Покупката включва територия от 1.5 милиона квадратни километра. До това се стига след като Русия, изтощена от Кримската война губи интерес към колонизацията на Северна Америка. Първоначално САЩ също не използват новата си придобивка - недостъпната и далечна Аляска. Едва в края на XIX век, когато на река Клондайк са открити сериозни залежи от злато, настъпва прелом.

Билборд с надпис „Аляска е наша“, забелязан в сибирския град Красноярск, се разпространи в туитър през последните дни, като предизвика възмущение. Човекът, който пръв публикува снимката, твърди, че е виждал много билбордове като тези из града в Сибир.

 

Източник: „Труд“

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Д.Кънев

Ако руските комунисти бяха поне малко с ум в главата нямаше да си палят цигарите с полици в които се доказва колко дължи цар Фердинанд на руския император.На когото дължи охолния си живот.Та сигурно някой руски комунист си е запалил цигара с документа който казва че Русия дава под наем Аляска на САЩ за сто години.Е може пък и да се е запазил.И да са го намерили случайно. Е може би сега за това САЩ да вият на умряло.Е знае ли човек.

09.10.2022 18:35:13

Анонимен

Срокът на концесията на Алеска е бил изтекъл през 1966 г., но защо този въпрос не е бил поставен е на анализаторите. В груби щрихи по това време СССР е има много вътрешни проблеми и проблеми в рамките на Варшавския договор и не е било удачно да се обтягат отношенията със страните от Ялтенското споразумение, като е било най-важно то да се спазва, за да се запазят сферите на влияние. В този момент СССР не е имал възможности да администрира територията на Аляска и е щял да се провали.

01.08.2022 14:36:10

Анонимен

То не било продажба на Аляска на САЩ, а концесия за ползване за 99 години, за която не били получени и парите.

01.08.2022 13:00:14

Анонимен

Ако Крим не е руски, то Аляска е още по-малко на САЩ.

01.08.2022 11:44:18

Анонимен

След Октомврийската революция съветската власт е анулирала всички царски декрети, сред които и продажбата на Аляска на САЩ.

01.08.2022 08:23:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.