• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Ирена Анастасова: Няма логично обяснение защо дете на 4 години е без маска, а на 5 - с маска

Ирена Анастасова: Няма логично обяснение защо дете на 4 години е без маска, а на 5 - с маска

/КРОСС/ „Личното ми мнение е, че няма как да се обясни на родителите и на обществото, че едно дете на 3 години и на 4 години може да е без маска, едно дете на 5 години или на 6 години трябва да е с маска в детската градина. Смятам, че тази дискусия трябва да продължи и МОН трябва да намери най-оптималното решение." Това заяви пред БНР Ирена Анастасова, председател на парламентарната комисия по образование и наука. Проблемът за задължителното носене на маски от децата над 6 години в детските градини и училищата не е обсъждан в комисията, уточни тя.

„Наистина на мен ми изглежда нелогично децата в предучилищните групи (защото ние имаме предучилищни групи и в училищата, и в детските градини) в две съседни помещения на детската градина деца с половин година разлика във възрастта - едните трябва да бъдат с маски, другите без маски. Няма логично обяснение", коментира Анастасова в предаването „Преди всички".

В отговор на въпрос за противоепидемичната подготовка за новата учебна година Ирена Анастасова отбеляза като проблем това, че „здравните власти имат едни изисквания, а училищните власти, които са най-близо до децата и най-добре виждат какво се случва, имат друго виждане и понякога не се срещат тези две позиции".

„Аз например смятам, че можеше да се оборудват класните стаи с ултравиолетови лампи. Дадоха се достатъчно средства за какво ли не, включително и за индивидуални средства, с които да работят децата в неприсъствено обучение. Можеха да бъдат отпуснати и средства за присъственото обучение."

Кампанията за ваксиниране не е била достатъчно добре артикулирана в обществото и учителското съсловие няма как да се отдели от общите тенденции, смята още Анастасова.

Преди публичното обсъждане на три законопроекта за промени в Закона за предучилищното и училищното образование Ирена Анастасова уточни, че единият е на Министерския съвет и касае недопускането на политическа дейност в образователните институции, а другите два - на група народни представители, съответно на БСП и на ГЕРБ-СДС. Законопроектът на БСП е за един учебник по учебен предмет, а на ГЕРБ касае децата, чиито родители не желаят те да учат присъствено, независимо от епидемиологичната обстановка.

Изборът между няколко варианта на учебници за един учебен предмет не е подобрило качеството на образованието - това е един от аргументите на БСП. Единият учебник ще улесни учителите и ще уеднакви това, което учат всички деца, изтъкна Ирена Анастасова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.