• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Apple спечели ключова битка за €14 млрд. срещу ЕК

Apple спечели ключова битка за €14 млрд. срещу ЕК

/КРОСС/ Apple спечели ключовото съдебно дело срещу Европейската комисия, която настояваше, че американската компания трябва да върне на Ирландия 13 млрд. евро данъци (14 млрд. евро с лихвите). Дъблин е опростил тези средства под формата на данъчни облекчения, но Брюксел настояваше, че това е неправомерна държавна помощ. В крайна сметка развръзката е ключова за борбата на ЕС срещу „сладките" данъчни сделки на интернационалните компании.

Дългоочакваният развой на казуса е от особена важност за европейските антитръстова офанзива срещу корпорациите през последните години. Решението на генералния съд на ЕС обаче показва, че ЕК не е успяла да докаже правотата си.

В свое решение отпреди четири години Европейската комисия заяви, че Apple се е възползвала от незаконна държавна помощ чрез две ирландски данъчни постановления, намалявайки изкуствено данъчната ѝ тежест за повече от две десетилетия, достигайки нива от 0.005% през 2014 г.

По-рано анализатори коментираха, че евентуалното поражение за еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер по делото с Apple може да отслаби или забави висящите съдебни случаи срещу сделките на други международни компании, като Ikea и Nike с Нидерландия, както и споразумението на Huhtamaki с Люксембург.

Вестагер превърна данъчната реформа в централна тема на своето управление, но миналата година съдът отмени искането й Starbucks да върне на Нидерландия 30 млн. евро под формата на опростени данъци. При друг случай съдът отхвърли и решението й относно белгийска данъчна схема, обхващаща 39 мултинационални компании.

Що се отнася до делото срещу Apple, и гигантът, и ирландското правителство решиха да обжалват решението на Комисията. Аргументът на американската компания бе, че заповедта за връщане на данъци „противоречи на реалността и здравия разум".

Ирландия, Apple и Европейската комисия имат два месеца да решат дали искат да обжалват последното решение на съда и потенциално да го отнесат до най-висшия съд на ЕС.

На пръв поглед приход от 14 млрд. евро с лихвите изглежда като добре дошъл за попълването на държавната хазна, особено на фона на коронакризата. Дъблин обаче се стреми да защити статуквото и да остане място с благоприятен данъчен режим, който през годините му спечели 250 000 многонационални работодатели.

Развръзката идва на фона на готвените данъчни реформи в Европейския съюз. ЕК отправя поглед към държавите членки с ниски данъци и техните „изгодни" корпоративни режими за облагане, тъй като натискът върху европейските политици се засилва вследствие на коронакризата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.