• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Армения нападна цивилни обекти в Азербайджан, има жертви сред населението

Армения  нападна цивилни обекти в Азербайджан, има жертви сред населението

/КРОСС/ От 27 септември 2020 г. въоръжените сили на Армения целенасочено, широко и систематично са насочени към цивилното население, частните къщи и гражданската инфраструктура в Азербайджан. По този начин Армения грубо нарушава своите задължения съгласно международното хуманитарно право, включително Женевските конвенции от 1949 г. и допълнителните протоколи към нея, както и пренебрегва хуманитарното прекратяване на огъня, обявено на 10, 18 и 25 октомври.
На 27 октомври късно следобед въоръжените сили на Армения изстреляха касетъчна 300-мм ракета „Смерч" по жилищните райони на регион Бaрдa. В резултат на това нападение, загинаха четирима цивилни, включително 2 и 7-годишни момичета, а тринадесет цивилни бяха ранени.
Армения допълнително ескалира напрежението и предприе атаки в различни посоки, особено през международната граница с Азербайджан. Село Агбанд от азербайджанския регион Зангилан стана обект на подобни трансгранични атаки.
Въоръжените сили на Армения също продължиха да обстрелват града Тертер и селата му с тежка артилерия през целия ден. В резултат на това беше пострадал клонът на отворено акционерно дружество "Азерхалча". Също така на 26 октомври вечерта, регионът Тертер беше подложен на атака с 300-мм ракета „Смерч.
Освен това арменските сили нападнаха екипажа на „Евронюз" и ясно различимия им автомобил, с противотанковата ракета „Корнет", докато изпълняваха професионалните си задължения като журналисти в селата Талиш и Суговушан, в региона Тертер. За щастие ракетата се отклони от целта и екипажът се спаси от атаката с леки повреди на превозното си средство.
Към 27 октомври общо 69 цивилни, включително деца, жени и възрастни хора бяха убити, 310 цивилни бяха хоспитализирани със сериозни наранявания. Около 2300 частни къщи, 90 жилищни сгради и над 400 цивилни инфраструктури бяха повредени и станаха неизползваеми в резултат на безразборните въоръжени атаки на Армения.
Азербайджанската национална агенция за противоминна дейност (ANAMA) съобщи, че на 26 октомври като част от специалните оперативни полеви посещения в жилищните райони, засегнати от нападенията на Армения, Агенцията е открила пет бомби 9N235, в селата Топгарагоюнлу и Мешали, в района Горанбой. Многострелните ракетни системи „Смерч" са касетъчни боеприпаси, забранени по международното право.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Гарегин Нджде

Отново терор над цивилни, които са далече от зоната на бойните действия. Известният кино режисьор от арменски произход Карен Шахназаров също призна, че Нагорни-Карабах е територия на Азербайджан. За разлика от обилните видео кадри на Азербайджан, Армения не предоставя сериозни доказателства за цивилни жерви.

31.10.2020 12:41:52

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.