• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

НАСА разреши изстрелването на корабa "Дракон"

 НАСА разреши изстрелването на корабa "Дракон"

Полетът е насрочен за 27 май

/КРОСС/ Пилотираният кораб "Дракон" на компанията SpaceX е готов за изпитателен полет с астронавти, заяви на брифинг в центъра за космически полети "Кенеди" директорът на НАСА Джим Брайдънстайн, цитиран от световните информационни агенции и БТА.

Изстрелването на кораба към Международната космическа станция (МКС) е насрочено за 27 май с ракета "Фалкон 9" на SpaceX. Това е важен етап за прекъсване на американската зависимост от Русия за достигане на астронавти до станцията, след като бяха прекратени полетите на совалките през 2011 г.

Ръководството на НАСА и на SpaceX беше в центъра "Кенеди" от четвъртък за оценка на състоянието на ракетата и капсулата за тестовия полет с астронавти. "Всички системи и подсистеми бяха проверени и дадохме зелена светлина", каза Джим Брайдънстайн на виртуалната пресконференция.

Астронавтите Робърт Бенкен и Дъглас Хърли са под строга карантина от 13 май, но изолацията им е започнала още от средата на март. Те са изследвани два пъти за новия коронавирус.
НАСА призова да няма публика при изстрелването във Флорида.

Изстрелването е насрочено за 20,33 ч. по Гринуич (23,33 ч. българско време) на 27 май. Капсулата ще се скачи с МКС на следващия ден. Пилотираният кораб "Дракон" е модификация на товарния кораб със същото име.

Откакто НАСА прекрати полетите на совалките през 2011 г., американските астронавти летят до МКС с руските кораби "Союз". Първоначално се предполагаше, че американските пилотирани полети ще започнат през 2017 г.

Дъглас Хърли и Робърт Бенкен тренират от пет години в ултрамодерната пилотирана капсула "Дракон". Тя има аварийна система за спасяване на астронавтите при проблем с ракетата. Първият й изпитателен полет с манекен вместо човек премина успешно през март 2019 г.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.