• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Приспадат парите за газ и парно най-рано през август

Приспадат парите за газ и парно най-рано през август
Природният газ поевтиня със задна дата с над 40%

/КРОСС/ Най-рано през август хората, които са на газ и на парно, ще получат парите, които са надплатили, след като от 5 август миналата година природният газ поевтиня със задна дата с над 40%. Това стана възможно след споразумение между “Булгаргаз” и “Газпром”, 

В петък от “Булгаргаз” обявиха, че след като КЕВР вече определи цените на газа 8 месеца назад - от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г., то компанията в срок до 20 дни ще изчисли сумите за възстановяване по договорите с клиентите си. В този срок ще подпише и споразумение с тях.

След споразумението започват да текат 14 дни, в които “Булгаргаз” трябва да върне парите. Става дума за близо 200 млн. лв., които “Газпром” е превел по сметките му.

Всъщност “Булгаргаз” се позовава на промени в Закона за енергетиката, които бяха публикувани в “Държавен вестник” на 22 април. КЕВР вече се произнесе за цените със задна дата с 8 решения - по едно за всеки месец. Първото е от 8 май, а последното - от 20 май, пише "24 часа".

Законодателят е предвидил един месец, в който крайните снабдители на природен газ да изчислят разликата между платеното от клиентите и новите, по-ниски цени.

Същото време се дава и на топлофикациите да изчисляват разликата в цените на парното заради по-евтиния газ. За цените на парното със задна дата (от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г.) обаче КЕВР още не се е произнесла.

След като направят изчисленията какво ще връщат, крайните снабдители на газ и топлофикациите приспадат сумите от фактурата за месеца, в който са сметнали разликите. При парното има една особеност - приспадането е само за домакинствата, които са на реален месечен отчет.

 

Така че домакинствата ще получат приспадане от сметките си най-рано през август. Когато дължимата от клиентите сума е по-малка от парите, които има да се връщат, приспадането е до изчерпване на разликата.

За домакинствата на парно, които са на прогнозно плащане и изравнителна сметка един път в годината, приспадането на надплатените пари ще стане с разплащането след изравняването.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Крос, къде е Катето Захариева днес?

КРОС, а защо днес не пишете нищо за любимата външна министърка Екатерина Захариева. Вероятно защото стана за пореден път за смях:”Перфектният” английски на външния ни министър стана хит в социалните мрежи. . Изключително базови познания по английски език показа външният ни министър Екатерина Захариева по време на конференция с участието на представители на различни европейски институции. Дипломат №1 на България демонстрира “завидни” лингвистични умения по време на международната пресконференция “Демокрация, която дава резултати: Реализиране на пълния потенциал на Западните Балкани”. Събитието е организирано от Центъра за изследване на демокрацията и се е състояло на 16 март. Клипът от събитието обаче предизвика бурни реакции в социалните мрежи. Причината е нивото на английски език на Захариева. Според биографията на външният ни министър Захариева владее английски и немски език. От нейната реч обаче се вижда, че “завидното” ниво е по-скоро начално. Захариева допуска всевъзможни граматически грешки, присъщи по-скоро за ученик в начална фаза на своето обучение.

26.05.2020 19:07:19

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.